Vårt vete är ett resultat av GMO

I spannmål finns som bekant gluten. Få vet vad gluten egentligen är och sanningen är den att det inte är namnet på ett protein utan ett helt proteinkomplex. Med andra ord är gluten en sammansättning av flera proteiner där ett av proteinerna är gliadin. Gliadin är det protein som orsakar celiaki (eller glutenintolerans som det också kallas). Gliadin är även ett glykoprotein vilket är en typ av protein innehållande oligosackarider som är en form av kolhydrater.
 
Frågan är ifall inte alla människor är glutenintoleranta då just gliadinet misstänks orsaka en antikroppsreaktion hos de flesta människor men att reaktionen ger olika besvär. Att gliadin orsakar en antikroppsreaktion är på grund av att kroppen identifierar proteinet som ett gift vilket jag personligen hävdar att det är. Reaktionen får till följd att vårt eget immunförsvar går till angrepp på slemhinnan i tunntarmen. I tunntarmen hittar vi så kallade villi. Villi är små fingerliknande utskott som är i storleksordningen 0,5-1 mm långa. Deras uppgift är att öka absorptionsytan i tunntarmen och därmed upptaget av viktiga näringsämnen. Absorptionsarean uppgår till 300 kvm tack vare villi och mikrovilli.
 
 
 
Denna autoimmuna reaktion leder till att tunntarmens slemhinna på sikt blir helt slät och i värsta fall börjar den dessutom läcka främmande ämnen ut i kroppen. Vi får svårare att ta upp näringsämnen samtidigt som den läckande tarmen orsakar en stor mängd sjukdomar och allergier. Olika vitaminbrister ger en stor mängd sjukdomsförlopp vilket gör att det är svårt att hitta en koppling till denna förödande process. 
 
En vanlig upptäckt vid övergång till strikt LCHF är just att välbefinnandet blir bättre då vår tarm läker. Att de flesta upplever bättre matsmältning och en fungerande kropp tror jag personligen har med gluten att göra. Att vi begränsar kolhydraterna handlar egentligen bara om att vi väljer en annan energikälla samtidigt som blodsockret blir stabilt då vi utesluter raffinerade kolhydrater vilket givetvis är ett helt annat kapitel.
 
Det kan ta upp till 6 månader innan vår tarm läkt och problemet är att den autoimmuna reaktionen tar fart igen så fort vi exponerar tarmen för gluten. Av den anledning går det inte fuska utan det är strikt kost som gäller. All spannmål måste uteslutas helt och hållet och vi kan därför inte tillåta oss själva att fuska vid enstaka tillfällen. Om du har ett behov av att fuska med jämna mellanrum är socker att föredra. Sockret gör att ditt blodsocker kraftigt påverkas och förmodligen mår du dåligt i 2-3 dagar innan balansen och fettförbränningen återställs i kroppen.
 
Här i norden har vi odlat spannmål sedan knappt 4000 år tillbaka och de grässorter som vi då konsumerade skiljer sig markant mot dagens spannmål. Faktum är att dagens spannmål började ta form för cirka 100 år sedan vilket också vittnar om att dagens GMO-debatt är något överdriven. Visst är det fel att Monsanto försöker ta över äganderätten till allt utsäde i världen vilket i sin tur hotar övriga arter och släkten. MEN faktum är att vårt dagliga spannmål är kraftigt genmodifierat vilket är en utveckling som såg sin början under tidigt 1900-tal. Vår råg, korn, havre och vete är ett resultat av stränga krav från den växande brödindustrin. Forskningen har därför pågått under en lång tid för att ta fram spannmålssorter som har rätt hållbarhet och bakegenskaper som efterfrågats. Dagens vete innehåller sjukt höga halter av gluten och är ganska långt ifrån utseende och innehåll av vårt ursprungliga vete.
 
 
 
All spannmål är med andra ord ett resultat av flera decennier av genmodifiering. Dagens vete är helt främmande i jämförelse med de grässorter som växte för 4000 år sedan. Syftet med denna långtgående process har alltid varit att ge en lönsam produkt med lång hållbarhet som samtidigt ger rätt bak- och jäsegenskaper. Det har aldrig handlat om vad som är bäst för oss konsumenter utan snarare vad som ger bäst avkastning för industrin.
 
Om du tvivlar på glutens negativa inverkan på människokroppen så kan du gå tillbaka och följa den sjukdomsutveckling som våra husdjur drabbats av de senaste decennierna. Dagens djurfoder håller oerhört låg kvalité och har kommit att innehålla allt mindre animaliska komponenter och samtidigt desto mer gluten från exempelvis vete. Syftet är givetvis att skapa mer lönsamma produkter då spannmål i alla former är billig att producera. Ofta hör vi att våra hundar är sönderavlade när det egentligen handlar om att deras kroppar, precis som våra, reagerar kraftigt på gluten. Hundar är i stort sätt en genetisk kopia av vår varg och varken gluten, majs, soja eller ris ingår i deras naturliga föda. Vargen är ett rovdjur som äter kött och samtidigt får en del viktiga vitaminer genom att äta upp bytesdjurets maginnehåll. Under en kortare period av året äter vargen dessutom lite blåbär men jag lovar att de aldrig har gått lös på veteodlingen. 
 
 
 
Det samma gäller oss människor. Vi är inte gräsätare och framförallt är vår kropp inte avsedd att konsumera genmodifierade grässorter innehållande brutala mängder gliadin. Prova gärna själv att göra ett screeningtest hos din läkare. Med all säkerhet kommer detta bevisa att din kropp ger en kraftig reaktion på gluten. Kolla även gärna blodets innehåll av antikroppar mot gliadin så kommer du ha svaret i din hand. För övrigt kan tilläggas att det inte finns NÅGOT i våra spannmål som ger unika näringsämnen till oss människor. Tro inte på vad din dietist eller någon myndighet säger. Detta är enbart ett resultat av en styrande industri vars intresse endast ligger i att få ut en billig produkt på marknaden. Det finns en stor mängd livsmedel vars innehåll av järn, kalium, magnesium, folat, E-vitamin och andra antioxidanter gör spannmålet till rena skämtet i jämförelse. Inte ens när dessa produkter berikas (vilket de oftast gör för att få rätt näringsinnehåll) kommer de i närheten av naturlig mat som vi människor konsumerat sedan urminnes tider.
 
 
GMO - celiaki - gliadin - gluten - glutenintolerans
Jonas

Hur är det med spelt/dinkel, det innehåller också gluten men är inte sönderförädlat såsom vetet idag?

Svar: Vanligt vete är ju så pass raffinerat att det nästan inte innehåller några näringsämnen överhuvudtaget och är därför en produkt som bör undvikas helt av alla människor. Dinkel innehåller dock både gluten och till viss del även gliadin men allergiker har lättare att konsumera denna form av gräs. Vid celiaki måste dock även dinkel undvikas helt. Rent näringsmässigt är alltså dinkel något bättre men innehåller fortfarande samma skadliga proteiner. Framförallt är det innehållet av mineraler som skiljer men när det kommer till vitaminer är det typ lika kasst som vetet.
John Winglander

Simon

Hej John

Jag har, mycket tack vare dig, börjat äta en mer basiskt kost. Jag ser också att det verkar finnas enorma fördelar med att utesluta gluten, och även mjölk. Jag undrar lite hur du lägger upp dina måltider, frukost, middag, mellanmål osv; Vad man ska tänka på, vad som är bra och dåligt. Tacksam för svar!

Tack för en mycket bra och läsvärd blogg!

Anna Jonsson

Hej, tack för en intressant blogg. Två frågor: har ni enbart ammat er lilla tjej och/eller får hon annan mat och i så fall vad? Tycker det är svårt att veta vad man ska ge om man vill utesluta både gluten och mjölkprodukter. Vår dotter är 4 månader och ammas men har även fått ersättning då min mjölk inte räckt till. Vill snart börja med lite smakportioner. Vad ska jag ge?
Fråga 2: har valt att intevaccinera och försökt läsa mkt om detta. På din sida står att vaccin mot vattkoppor kom på 70-talet men på de ställen jag har läst står det på 90-talet. Har du skrivit fel eller menar du något annat/misstolkar jag?
Tack!