Proteinpulver

Jag fick en fråga gällande proteinpulver häromdan. Tydligen börjar skiten dyka upp i olika bakrecept runt om på nätet vilket jag faktiskt inte hade en aning om. Den fösta tanken som slår mig är varför man överhuvudtaget skulle vilja blanda proteinpulver i bullsmeten. Men ganska snart inser man att man som vanligt bara behöver följa pengarna. Med all säkerhet har trenden startats av företag som marknadsför just denna typ av produkter. Marknaden för proteinpulver och liknande tillskott är enorm och åtminstone 80 procent av dessa preparat är rena dyngan.
 
Det är inte särskilt ovanligt att man slänger sig med flashiga innehållsförteckningar där man gör sitt bästa för att maskera de enkla och undermåliga ingredienserna genom att använda sig av alternativa namn. Sedan fuskar man fram en lustig studie som oftast är grymt vilseledande tillsammans med en spökskrivare i form av en oseriös akademiker eller läkare som sålt sig för att sätta sitt namn under studien. Oftast vet de inte ens vad det är de marknadsför så länge de får rätt summa pengar.
 
Proteinpulver är oftast av sämsta kvalitet och är hårt processade stärkelserika livsmedel eller helt enkelt restprodukter från livsmedelsindustrin. Efter extraktion med hjälp av lösningsmedel som bensen, hexan eller andra lustiga kolväten som inte bör ingå i processer som avser produkter tänkta att konsumeras. Även blekningsmedel används flitigt för att ge pulvret rätt färg och därför är det inte ovanligt att vi hittar rester av exempelvis aceton.
 
 
 
För att återgå till min läsare som förmodligen hittat ett proteinpulver från Holistic som lyckats med att skaffa sig ett rykte som helt klart gynnar deras försäljning. Utan större belägg hävdar jag att det inte skiljer särskilt mycket mellan alla tillverkare även om de försöker ge sken av det. Tillverkningsprocessen är i stort sett den samma då det, när allt kommer omkring, är kemisk framställning det handlar om. Det är en del av skådespelet i vårt konsumtionssamhälle. Konkurrensen är brutal och det gäller att hitta på nya sätt att marknadsföra sig för att få utrymme. Alla medel är tillåtna så länge man håller sig inom våra myndigheters gränsdragningar.
 
Tittar vi då på innehållsförteckningen från tillverkaren hittar vi först och främst något som de väljer att kalla "Ultrafiltrerat vassleprotein". Bara namnet på ingrediensen får varningsklockor att ringa. Vad är ultrafiltrerat? Jag har faktiskt inte en aning och jag visste faktiskt inte att det överhuvudtaget var ett ord. Min förklaring är att man slänger sig med uttryck som ska ge sken av en mer kvalitativ produkt. Detta är ju inte särskilt ovanligt inom marknadsföring och oftast använder man bara ett utryck som beskriver en process som knappast är unik utan används av alla tillverkare oavsett vad man väljer att kalla det. Vassleprotein är en restprodukt vid osttillverkning.
 
Som exempel kan tas alla olika märkningar som finns på våra produkter i handeln. Svanen-märkningen, för att ta en i mängden, har som syfte att göra produkten mer åtråvärd. Faktum är att exempelvis ALLA tvättmedel lever upp till kraven för Svanenmärkningen då dessa krav är lagstadgade. Företaget betalar givetvis en ansenlig summa pengar för att tillåtas pryda förpackningen med denna symbol. Det handlar knappast om att ge konsumenten något extra utan snarare från tillverkarens sida påverka konsumenten att välja just deras produkt.
 
 
 
Nästa ingrediens är lecitin. Detta är en lite luddig deklaration som jag misstänker ligger på gränsen för vad som är tillåtet. Lecitin är ett emulgeringsmedel och finns naturligt i ägg och även i våra celler. Lecitin gör det möjligt för olika vätskor med olika viskositet att blandas. Det vanligaste lecitinet i livsmedel är sojalecitin. Sojalecitin är en hemsk produkt som jag tidigare har skrivit om här. Troligen gör man ytterligare ett försök att framhäva en mer kvalitativ produkt då sojalecitin börjar få ett dåligt rykte hos konsumenter.
 
Den tredje ingrediensen är "Äkta vanilj". Ordet "äkta" ska man passa sig för då även det är ett sätt att vilseleda. Definitionen om vad som är äkta är bred och oftast tillåts industrin använda uttrycket så länge de har en väl genomtänkt formulering som försvarar påståendet. Vanilj är alltid vanilj och oftast använder man bourbonstång. Om det inte är vanilj så är det någon form av arom som exempelvis vanillin som framställs från rutten granved.
 
Trikalciumfosfat är en livsmedelstillsats som bland annat fungerar som antioxidationsmedel och klumpförebyggande medel och syftar därför till att öka hållbarheten. Oftast betecknas tillsatsen som E341 och är salt från fosforsyra (E338). Jag är inte säker men jag tror att det även är godkänt att deklarera tillsatsen som citronsyra. Citronsyra tillverkas med hjälp av svartmögelsvamp som startar en kemisk reaktion tillsammans med stärkelse från exempelvis majs eller soja. Kalciumfosfat finns naturligt i skelettet där förhållandet mellan kalcium och fosfor är 1:1. Fosforsyra är däremot surt och bryter ner benvävnaden.
 
 
 
Sedan har man matsmältningsenzymer i produkten. Har inte aning om varför men om man måste tillsätta enzymer som finns naturligt i kroppen så tyder det väl på att skiten inte bör konsumeras tänker jag. Ungefär som när man processar komjölk, vilket förstör dess naturliga innehåll av vitaminer, och sedan tillsätter dem syntetisk i efterhand.
 
Sista ingrediensen är krompikolinat vilket är en livsmedelstillsats som godkänts av EFSA 2010 efter att ett kosttillskottsföretag på Irland ansökt om att få det godkänt. Krom hjälper kroppen att reglera blodsocker och insulin och används därför en del av diabetiker i form av tillskott. Dess roll i kroppen är dock ej helt fastställt och har därför ingen bevisad biologisk roll. Men givetvis finns det tillräckligt med krom i naturlig mat. Passande nog hittar vi detta bland annat i nötter vilket leder till min rekommendation för min läsare.
 
Hoppa över lustiga proteinpulver och använd nötmjöl när du bakar. Mandelmjöl, hasselnötsmjöl och kokosmjöl innehåller stora mängder viktiga vitaminer och mineraler och ger god smak. Mandel och hasselnöt innehåller stora mängder E-vitamin vilket är en antioxidant och samtidigt innehåller de en stor mängd mineraler. När det kommer till vaniljsmaken rekommenderar jag givetvis ekologiskt vaniljpulver från Madagaskar som endast innehåller vanilj från Bourbon.
 
 
kosttillskott - proteinpulver
KNJ

Borde inte syftet med proteinpulver i bakning vara att det både mättar bra och samtidigt också att en viss del av kalorierna inte går åt till energi i samma omfattning som de övriga makronutrienterna? Vissa verkar även tycka att det är ett trevligt sätt att få i sig extra protein om man tränar mycket. Med detta förstås inte sagt att innehållet är vettigt.

Svar: Kan ju vara en anledning. Men om man är ute efter något som mättar bra så kan man ju lika gärna använda nötmjöl som innehåller stora mängder protein tillsammans med nyttiga fettsyror. Att proteinpulver skulle gynna muskeluppbyggnad är dessutom en myt då vi får i oss tillräckligt med protein genom den mat vi äter. De flesta har ett överskott av protein. Egentligen behöver vi bara runt 1 g protein per kg kroppsvikt och det är få som kommer ner till de nivåerna. Läsarfrågan, däremot, handlade om vad dessa pulver innehåller och med tanke på kostnaden så hör de hemma i toaletten.
John Winglander

Linnea

Hej! Vad tycker du om celsius som var och varannan människa sveper i sig dagligen? Är det bra för kroppen eller kan det vara dåligt på något sätt? Jag har själv druckit några i samband med löpning och man känner sig helt klart piggare pga det höga koffeininnehållet, men jag har också känt lite tryck över bröstet när jag druckit det. Sedan undrar jag om det är nyttigt att få i sig till exempel spirulina pulver (ekologiskt) eller om det är onödigt tillskott. Tacksam för svar

Svar: Hej Linnea!Cesius är en farlig industriprodukt som tagit marknaden med storm. Om du får tryck över bröstet kanske du själv kan förstå hur bra det är för kroppen. Det är typ samma skit som all annan energidryck med skillnaden att man tagit fram lite vilseledande studier för att marknadsföra produkten som mer seriös. Jag har skrivit om Celsius här:
http://pulstagning.se/2012/july/fungerar-verkligen-celsius.html

När det kommer till spirulina är det bara att köra på. Spirulina är en blågrön alg som innehåller en stor mängd proteiner. Viktigt är att välja ekologiskt samtidigt som den bör odlats i bassänger på landsbygden. Precis som andra alger absorberar spirulina en del tungmetaller men den har inte samma avgiftande förmåga som chlorella.

Spirulina förtjänar sitt rykte som superfood. Dessvärre kan man inte patentera den och därför är den heller inte intressant för läkemedelsindustrin.
John Winglander