Proteinpulver

Jag fick en fråga gällande proteinpulver häromdan. Tydligen börjar skiten dyka upp i olika bakrecept runt om på nätet vilket jag faktiskt inte hade en aning om. Den fösta tanken som slår mig är varför man överhuvudtaget skulle vilja blanda proteinpulver i bullsmeten. Men ganska snart inser man att man som vanligt bara behöver följa pengarna. Med all säkerhet har trenden startats av företag som marknadsför just denna typ av produkter. Marknaden för proteinpulver och liknande tillskott är enorm och åtminstone 80 procent av dessa preparat är rena dyngan.
 
Det är inte särskilt ovanligt att man slänger sig med flashiga innehållsförteckningar där man gör sitt bästa för att maskera de enkla och undermåliga ingredienserna genom att använda sig av alternativa namn. Sedan fuskar man fram en lustig studie som oftast är grymt vilseledande tillsammans med en spökskrivare i form av en oseriös akademiker eller läkare som sålt sig för att sätta sitt namn under studien. Oftast vet de inte ens vad det är de marknadsför så länge de får rätt summa pengar.
 
Proteinpulver är oftast av sämsta kvalitet och är hårt processade stärkelserika livsmedel eller helt enkelt restprodukter från livsmedelsindustrin. Efter extraktion med hjälp av lösningsmedel som bensen, hexan eller andra lustiga kolväten som inte bör ingå i processer som avser produkter tänkta att konsumeras. Även blekningsmedel används flitigt för att ge pulvret rätt färg och därför är det inte ovanligt att vi hittar rester av exempelvis aceton.
 
 
 
För att återgå till min läsare som förmodligen hittat ett proteinpulver från Holistic som lyckats med att skaffa sig ett rykte som helt klart gynnar deras försäljning. Utan större belägg hävdar jag att det inte skiljer särskilt mycket mellan alla tillverkare även om de försöker ge sken av det. Tillverkningsprocessen är i stort sett den samma då det, när allt kommer omkring, är kemisk framställning det handlar om. Det är en del av skådespelet i vårt konsumtionssamhälle. Konkurrensen är brutal och det gäller att hitta på nya sätt att marknadsföra sig för att få utrymme. Alla medel är tillåtna så länge man håller sig inom våra myndigheters gränsdragningar.
 
Tittar vi då på innehållsförteckningen från tillverkaren hittar vi först och främst något som de väljer att kalla "Ultrafiltrerat vassleprotein". Bara namnet på ingrediensen får varningsklockor att ringa. Vad är ultrafiltrerat? Jag har faktiskt inte en aning och jag visste faktiskt inte att det överhuvudtaget var ett ord. Min förklaring är att man slänger sig med uttryck som ska ge sken av en mer kvalitativ produkt. Detta är ju inte särskilt ovanligt inom marknadsföring och oftast använder man bara ett utryck som beskriver en process som knappast är unik utan används av alla tillverkare oavsett vad man väljer att kalla det. Vassleprotein är en restprodukt vid osttillverkning.
 
Som exempel kan tas alla olika märkningar som finns på våra produkter i handeln. Svanen-märkningen, för att ta en i mängden, har som syfte att göra produkten mer åtråvärd. Faktum är att exempelvis ALLA tvättmedel lever upp till kraven för Svanenmärkningen då dessa krav är lagstadgade. Företaget betalar givetvis en ansenlig summa pengar för att tillåtas pryda förpackningen med denna symbol. Det handlar knappast om att ge konsumenten något extra utan snarare från tillverkarens sida påverka konsumenten att välja just deras produkt.
 
 
 
Nästa ingrediens är lecitin. Detta är en lite luddig deklaration som jag misstänker ligger på gränsen för vad som är tillåtet. Lecitin är ett emulgeringsmedel och finns naturligt i ägg och även i våra celler. Lecitin gör det möjligt för olika vätskor med olika viskositet att blandas. Det vanligaste lecitinet i livsmedel är sojalecitin. Sojalecitin är en hemsk produkt som jag tidigare har skrivit om här. Troligen gör man ytterligare ett försök att framhäva en mer kvalitativ produkt då sojalecitin börjar få ett dåligt rykte hos konsumenter.
 
Den tredje ingrediensen är "Äkta vanilj". Ordet "äkta" ska man passa sig för då även det är ett sätt att vilseleda. Definitionen om vad som är äkta är bred och oftast tillåts industrin använda uttrycket så länge de har en väl genomtänkt formulering som försvarar påståendet. Vanilj är alltid vanilj och oftast använder man bourbonstång. Om det inte är vanilj så är det någon form av arom som exempelvis vanillin som framställs från rutten granved.
 
Trikalciumfosfat är en livsmedelstillsats som bland annat fungerar som antioxidationsmedel och klumpförebyggande medel och syftar därför till att öka hållbarheten. Oftast betecknas tillsatsen som E341 och är salt från fosforsyra (E338). Jag är inte säker men jag tror att det även är godkänt att deklarera tillsatsen som citronsyra. Citronsyra tillverkas med hjälp av svartmögelsvamp som startar en kemisk reaktion tillsammans med stärkelse från exempelvis majs eller soja. Kalciumfosfat finns naturligt i skelettet där förhållandet mellan kalcium och fosfor är 1:1. Fosforsyra är däremot surt och bryter ner benvävnaden.
 
 
 
Sedan har man matsmältningsenzymer i produkten. Har inte aning om varför men om man måste tillsätta enzymer som finns naturligt i kroppen så tyder det väl på att skiten inte bör konsumeras tänker jag. Ungefär som när man processar komjölk, vilket förstör dess naturliga innehåll av vitaminer, och sedan tillsätter dem syntetisk i efterhand.
 
Sista ingrediensen är krompikolinat vilket är en livsmedelstillsats som godkänts av EFSA 2010 efter att ett kosttillskottsföretag på Irland ansökt om att få det godkänt. Krom hjälper kroppen att reglera blodsocker och insulin och används därför en del av diabetiker i form av tillskott. Dess roll i kroppen är dock ej helt fastställt och har därför ingen bevisad biologisk roll. Men givetvis finns det tillräckligt med krom i naturlig mat. Passande nog hittar vi detta bland annat i nötter vilket leder till min rekommendation för min läsare.
 
Hoppa över lustiga proteinpulver och använd nötmjöl när du bakar. Mandelmjöl, hasselnötsmjöl och kokosmjöl innehåller stora mängder viktiga vitaminer och mineraler och ger god smak. Mandel och hasselnöt innehåller stora mängder E-vitamin vilket är en antioxidant och samtidigt innehåller de en stor mängd mineraler. När det kommer till vaniljsmaken rekommenderar jag givetvis ekologiskt vaniljpulver från Madagaskar som endast innehåller vanilj från Bourbon.
 
 
kosttillskott - proteinpulver

Flickan som glömdes bort

I dagens samhälle är det nästan omöjligt att bry sig om någon annan än sig själv. Visst gör vi saker för andra människor men om vi ska vara ärliga så är den tid som vi spenderar att hjälpa andra ytterst begränsad. Att vi umgås med andra människor som får oss att må bra är givetvis även det en egoistisk handling och ifall vi oavkortat gör något för någon annan för att enbart må bra själva, då är det givetvis också en egoistisk handling.
 
Vi föds med överflödig kärlek som sakta sinas då vi programmeras med andra människors värderingar som är skapade i ett samhälle som oavkortat är konstruerat runt konsumtion. Under vår grundskoleperiod formas vi att bli individer som aldrig ifrågasätter. Individer som repeterar information som någon annan beslutat att vi ska kunna. Vår vänstra hjärnhalva stimuleras under hela vår uppväxt samtidigt som den högra lämnas främmande och undertryckt. Vår högra hjärnhalva lämnas orörd och dess förmågor som vi föddes med får inget utrymme vilket också gör att vi under vår uppväxt lär oss att ifrågasätta just den delen av vår hjärna.
 
Vår högra hjärnhalva står för omedvetna förmågor som intuition, kreativitet, helhetsuppfattning, känslosamhet och vår andlighet i stort. Den har förmågan att hantera olika saker samtidigt och den fokuserar på nuet. Vårt samhälle tenderar därför att programmera oss på ett vis som i grund och botten är främmande för allt levande på vår planet. Vi litar inte på vår känsla i vissa givna situationer och istället tar vår vänstra hjärnhalva över och försöker finna en logisk förklaring i alla situationer. Vi lever inte i nuet utan istället oroar vi oss för morgondagen och våra tankar lever vidare i vårt förflutna. Träffande nog hittar vi vårt medvetande i vår vänstra hjärnhalva vilket gör att vi skapar en bild av världen som vi är programmerade att se genom skolan, familj, vänner och framförallt media.
 
 
 
När vi väl har skaffat oss en utbildning för att kunna tjäna de pengar som krävs för att passa in i samhället har vi därför skapat oss mening baserat på värderingar som konstruerats för att vi som individer ska blunda för verkligheten. Få människor vet vad frihet är och därför leds vi av auktoriteter, religioner och en ständig ström av information från media som lär oss tänka på ett vis som gör oss till en skock får som ledsagas genom livet. Att vi äger den senaste tekniken blir viktigare är att ha en god relation till sin familj och sina vänner. Vi blundar för verkligheten och invaggas i en falsk trygghet som skattebetalare med rösträtt.
 
Givetvis är vi även matade med argument som gör det enkelt för oss att förkasta denna typ av argumentation och som människa är vi ju alla trygghetssökande och letar oftast efter den förklaring som känns enklast och som inskränker minst på vår integritet. Vilka argument har du själv mot påståendet att vi inte lever som fria människor och har du i så fall formulerat dem själv? Förmodligen är det argument som du matats med från annat håll och som känns tillräckligt enkla att implementera och sedan gå vidare med livet helt utan att ifrågasätta.
 
Som avslutning vill jag bjuda på ett klipp från FNs hållbarhetskonferens i Rio de Janeiro 1992. En 12-årig flicka vid namn Severn Cullis-Suzuki höll vid denna konferens ett tal som sedan länge är glömt. Hennes vädjan till världens maktelit lämnar inte en själ oberörd. Klippet är sju minuter långt och jag tycker du ska ta dig tid till att lyssna på henne. Vi kanske kan hoppa över dagens avsnitt av Dessertmästarna och istället fundera på vad som egentligen försiggår i världen. Vi har mycket att lära av våra barn som har en hjärna som fungerar på det sätt som den är avsedd att fungera.