Tusentals butiker har försvunnit

Sedan 1996 har antalet livsmedelsbutiker i Sverige minskat med nästan 2 000 stycken rapporterar TT. Är det bra eller dåligt kan man fråga sig. Samtidigt har befolkningen ökat med 700 000 vilket vittnar om att små butiker ersätts med storvaruhus. Sedan 1996 har man sett en minskning med 27 procent när det kommer till affärer där vi köper dagligvaror. På glesbygden är det värst där man tappat 40 procent av dagligvarubutiker.
 
Positivt, som jag ser det, är att utbudet blir större men samtidigt gynnas den storskaliga industrin då lokala leverantörer knappast är intressant för storvaruhusen. Det är här vi konsumenter kommer in i bilden. Vi har stor makt att förändra utbudet men om vi vill ha kvalitativ mat som gäller det givetvis att vi köper den. Brödindustrin har ju gjort en enorm förlust de senaste åren och därför har vi sett ett minskat utbud samtidigt som sämre brödsorter med låg produktionskostnad gynnas. Det samma gäller även margarintillverkaren Unilevers produkter som numera auktioneras ut till högstbjudande. Ett paket Lätta för fem spänn är inte helt ovanligt.
 
 
Nästa steg är att helt rata den processade maten som är full av tillsatser och samtidigt ALLTID välja ekologiska livsmedel. Visst är det lite dyrare med ekologiskt men som konsument får vi ju det vi betalar för. Problemet ligger inte i att ekologisk mat är dyr utan att övrig mat är så fruktansvärt billig. Vad är viktigare än att förse din kropp med näringsriktig mat och istället hoppa över märkeskläderna eller den senaste mobiltelefonen. De gör dig lyckligare för stunden men gynnar knappast din hälsa.
Cecilia

Hej! Skulle vilja önska ett inlägg om candidainfektion och vad du tror om detta. Har gjort det enkla "testet" om att spotta i ett vattenglas på morgonen och enligt detta test har jag alldeles för mycket candida i kroppen.

Cecilia

Svar: Hej Cecilia!
Jag vet alldeles för lite om candida för att kunna skriva ett kvalitativt inlägg i nuläget. Dock kan tilläggas att du med fördel undviker alla processade kolhydrater och till viss del mejeriprodukter. LCHF är den bästa kosten för att motverka jästsvampen men kroppen kan också reagera på syntetiska tillsatsämnen som exempelvis citronsyror (E330-E338) som oftast innehåller spår av svartmögelsvamp som används vid framställningen.
Prova gärna att återställa balansen genom att tillsätta goda bakterier till tarmen. Då tänker jag givetvis inte på skiten som säljs i kyldisken utan den form av magbakterier som du hittar i din hälsokostaffär.
John Winglander