Sötningsmedlet Stevia

Jag brukar få frågor kring sötningsmedlet Stevia som börjar bli allt mer vanligt i våra livsmedel. De flesta känner till att det rör sig om en växt som odlas framförallt i Sydamerika. Stevia kallas också sötflockel och finns i form av 280 olika arter. Beroende på hur växten processas är den mellan 18 till flera hundra gånger sötare än vanligt socker. Problemet, som jag ser det, är att själva växten inte är godkänd som livsmedelstillsats. Du får med andra ord inte använda växten i dess naturliga skepnad.
 
Detta är givetvis lika uppochnedvänt som alla andra regler som formuleras av våra korrupta myndigheter. Aspartam är världens mest använda sötningsmedel och finns i mer än 6 000 livsmedel världen över. Tillverkaren är kemijätten Monsanto som även är företaget bakom genmodifierade grödor, bekämpningsmedlet RoundUp och det kemiska stridsmedlet Agent Orange som än idag sprider missär i Vietnam. Aspartam omsätter runt 15 miljarder årligen och då kan man tänka att ett nytt sötningsmedel inte är särskilt välkommet på marknaden.
 
 
 
EU och livsmedelsverket har därför förbjudit Stevia i dess naturligaste form men om man processar den lilla plantan tillräckligt mycket och utvinner något som kallas för Stevioglykosider, då är det helt ok. Stevioglykosider har inte särskilt mycket med plantan att göra och är, precis som alla annan skit som tillåts i våra livsmedel, en ren artificiell labbprodukt. Om detta är ett långsiktigt steg när det kommer till etableringen av Codex Alimentarius har jag inget svar på. 
 
Stevioglykosider är 300-400 gånger sötare än vårt vanliga socker och tillverkas genom att steviabladen blandas med 50-60 graders hett vatten i 20-30 minuter. Detta upprepas två till tre gånger innan de torkas. Därefter extraheras växten med lösningsmedel. Löven blandas därför med butanol, isubutanol, bensen, kloroform eller hexan för att dra ut de söta ämnena ur bladen. Därefter sker en filtrering genom pressning vilket ger en fastare massa och för önskad konsistens används metanol i en hartsprocess.

Under kylning formas steviolglukosidkristaller. Dessa separeras från vatten genom tvätt med alkohol i form av metanol. Därefter sker rening och separation med hjälp av vatten och joner och ytterligare filtrering och rening med alkoholer. Som avslutning görs en sterilisering genom upphettning till 120 grader under en minut som följs av s
praytorkning.
 
 
 
Med andra ord har Stevioglykosider mycket lite med växten att göra och är inte mycket bättre än något annat sötningsmedel. Givetvis har det inte gjorts några långsiktiga studier på användandet av skiten så biverkningar vet vi inte särskilt mycket om. Jag skulle vilja påstå att ämnet är ungefär lika nyttigt som sojalecitin eller palmolja av sämsta kvalitet.
 
Livsmedelsverket sitter handlingsförlamad vid sidan om som vanligt och har inte lyckats hitta några tydliga direktiv vad det gäller märkning av livsmedel sötade med Stevioglykosider. Tänk på detta då ni köper ketchup eller saft som verkar naturligt sötad med den harmlösa växten Stevia. De gröna bladen som pryder förpackningarna har inget med sötningsmedlet att göra. Framförallt Fun Light marknadsför Stevia hårt sedan en tid tillbaka. En skitprodukt som vanligtvis innehåller både Aspartam och Acefulfam K. Använd deras produkter till att utrota myror istället och köp vanlig saft sötad med socker som ett mer "hälsosamt" alternativ.
stevia - stevioglykosider
Ullis

Hittade till din blogg idag. (minns dock inte varifrån). Men du skriver iaf många bra inlägg. :) Måste lägga till din blogg i min reeder. :)

Svar: Hej Ullis!Kul att du uppskattar läsningen :)
John Winglander

U

Så Aspartam är dåligt för att samma företag har producerat Agent Orange förr. Känns inte så logiskt?
Och Stevia är dåligt för att man fått fram den söta smaken ur växten med hjälp av alkoholer i ett labb?

Svar: Aspartam är dåligt därför att det godkänts genom korruption och då det samtidigt kommer från ett företag med omoraliska och oetiska värderingar, ser jag det som ett ämne som man kanske skall undvika. Studier visar på mer än 50 biverkningar.
Stevia är dåligt på grund av att det är en ren kemikalie som marknadsförs som en ofarlig naturprodukt. Framställningsmetoden är osäker och lämnar kvar en hel del biprodukter från tillverkningen. Givetvis är det frivilligt att konsumera bensen och hexan men i min värld är det giftiga ämnen som man inte bör få in i kroppen.
John Winglander

Josie

Vill mest säga TACK! För en otroligt bra blogg! Jag tipsar varenda kotte om den :) Intressanta ämnen som sätter igång ens egna tankeverksamhet och jag funderar ofta på varför andra människor inte ifrågasätter mer. Jag själv har definitivt blivit bättre på det, bl a med hjälp av dina inlägg och jag önskar att andra också blir det om det läser :) Så sluta för guds skull inte! ^^

Svar: Efter denna underbara kommentar kan man ju inte bara sluta blogga! Tack för feedback :)
John Winglander