Prislappen på din diagnos

Att sjukvården styrs av ekonomiska intressen är kanske inte en nyhet för någon men känner du till att de flesta vårdinrättningar styrs av ett så kallat DRG-system i Sverige? DRG står för "Diagnosrelaterade grupper" och är inget annat en prissättning på din diagnos som givetvis härstammar från USA. Landstingen får med andra ord ersättning baserad på en prislista vilket gör att du som patient antingen blir en plus- eller minuspost beroende på vilken diagnos och vilken behandling som du får. Om du dessutom skrivs ut i förtid och får återvända till sjukhuset med akut blödning eller svåra infektioner kan man få betalt för ytterligare ett vårdtillfälle även om diagnosen är den samma.
 
Problemet med DRG-systemet, som det givetvis talas tyst om, är att man anpassar diagnosen efter denna prislista. Om du har en infektion i luftvägarna kan du mycket väl diagnostiseras med "pneumoni" som ger högre poäng och därmed högre ersättning. Kejsarsnitt ger tre gånger mer betalt än en normal förlossning och därför är det inte konstigt att man är frikostig med lustiga kemikalier som försvårar förlossningsarbetet.
 
 
 
Sluten vård ger mer betalt än den öppna vården. Man lägger därför in folk för små ingrepp som förr fixades av vårdcentralen. Det samma gäller onödig vård. Den ger mer betalt än att hålla folk friska genom goda råd. Cancervården är inte helt förvånande en förlustaffär vilket också innebär att korta vårdtider ger hög inkomst, oavsett utgång.
 
Om sjukhusen vill förbättra sin ekonomi, eller sin plats på rankinglistorna, är en "aktiv kodare" en bättre investering än fler sjuksköterskor. Av denna anledning utbildar man personal inom DRG-systemet för att man skall hitta fler och lämpligare diagnoser. Detta leder givetvis till att de flesta vårdtillfällen framstår som lite tyngre och lönsammare för sjukhuset. Vi blir mer och mer en produkt snarare än en patient då DRG-systemet får allt större betydelse för våra vårdinrättningar. 
 
Om du vill läsa hela artikeln som är skriven av Maciej Zaremba för DN så kan ni läsa den här. Skrämmande läsning som inte gör en det minsta förvånad. Ni kan också läsa om DRG på Socialstyrelsen hemsida här samt dess koder här.
 
 
korruption - sjukvård
Tea

SANT!?..

Egen erfarenhet. Åkte in akut för 3 år sen, arytmi. Blev ordentligt undersökt under flera dager ( bara 23 år då) 4 dagar efter utskrivining fick jag en blodpropp i benet, vilket jag trodde bero på p piller och tror fortfarande. Fick diagnosen kronisk arytmi ( efter en v.) vilket jag inte känner av idag. Äter heller inga mediciner som jag gjorde ett år efter. Fortfarande har jag diagnosen men inga planerade uppföljningar var heller aktuellt elr är. Lite intressant att du skrev om detta just nu. Jag är mkt kritiskt till vården!! Finns det ngn patientsäkerhet..

går det att bli av med en diagnos som är satt som kronisk!? har varit i kontakt med det sjukhus jag tillhör och fått lite märkliga svar och inte blivit lyssnad på ALLS! jag tolkar det som att jag ska ha den här diagnosen..
Jag ska söka in till polisen.. men hur ser det ut på pappret!?

oj vilken lång kommentar!
MVH. Tea

Anna

Hej :)

Jag tog stelkrampssprutan idag, och sen läste jag på din blogg om detta vaccin. Vet du hur lång tid det tar för kroppen att avlägsna all skit från sprutan? Eller stannar den där tills själva "skyddet" går ur? Det vill säga ca 10 år?

Svar: Tyvärr är det ju inte så lätt att bli av med varken viruset eller tungmetallerna. Prova chlorella och spirulina, aquadetox och sluta med fluor i tandkräm, munvatten och tuggummi. Det är viktigt att få igång kroppens avgiftning så fort som möjligt.
John Winglander