Nestlé och Codex Alimentarius del 2

I den första delen som ni kan läsa här skrev jag om Codex Alimentarius. Vad det innebär och vad det i värsta fall kan komma att innebära för oss. Nestlé tillsammans med Monsanto går i bräschen för en skrämmande framtid där man bland annat kan nämna Nestlés modersmjölkersättning, deras önskan om att privatisera vatten och även patentera växter. Verksamheten är ett växande monster som verkar ta till alla tillåtna medel för att dra in så mycket pengar som möjligt till kassan. Detta genom att styra människor och tvinga dem till att betala för deras produkter.
 
 
 
Hur är detta överhuvudtaget möjligt? Jo, givetvis handlar det om att påverka beslutsfattare och myndigheter världen över. Det börjar redan med våra små barn som utan någon möjlighet till yttrande matas med ersättning under sina första dagar på BB. Nestlés NAN innehåller inte bara sojalecitin, palmolja, maltodextrin, citronsyra och taurin utan innehållsförteckningen påminner snarare om en inköpslista till ett kemiexperiment. Nestlé säljer barnmaten med frasen "En god start i livet". Frågan är om allergier och inflammerade blodkärl är en bra start på livet.
 
För en tid sedan kunde man dessutom läsa om en närvårdare som fick sparken från ett äldreboende då hon vägrat göra Nestlés nutritionstest. Mini Nutritional Assesment är ett test som är framtaget av Nestlé och används på våra äldreboende för att få fram om våra gamla är undernärda eller inte. Formuläret skall fyllas i var tredje månad och en person som är i riskzonen skall vägas varannan vecka (vi känner så klart igen detta från BVC som mer än gärna rekommenderar Nestlés eller Sempers kemikalieblandningar). 
 
Om det visar sig att personen är undernärd (enligt Nestlés test) används givetvis deras produkter i form av näringsdrycker och pulver. Att stimulera de gamlas matlust och aktivera dem för att få livsglöden tillbaka är så klart inte ett godkänt alternativ. En 90-åring skall tydligen inte få äta vad hon vill under sina sista levnadsår utan då handlar det om att tvångsmata dem med artificiellt pulver som gynnar Nestlé. Vi känner givetvis igen detta från sjukvården där bland annat gränsvärden för kolesterol har tagits fram av läkemedelsbolag som säljer kolesterolsänkande läkemedel.
 
I den tredje och sista delen om Nestlé och Codex Alimentarius kommer jag att skriva lite om Monsanto och deras försök att patentera bröstmjölk. De har redan idag lyckats med att patentera naturlig spannmål som soja, ris, vete m.fl. Nu har man dessutom lyckats med att lobba fram en ny lag som befriar dem från allt ansvar.
Mini Nutritional Assesment - Monsanto - codex alimentarius - nestlé
Stefan Callenryd

Våga avstå välling...
Äkta vara:
http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28720

Svar: Tack för en riktigt bra länk Stefan!
John Winglander

Sofia

Det är inte bara inom kommunen Nestlé nästlar sig in. I och med det nya kvalitetsregistret Senior Alert skall alla patienter över 65 inom kommun och landsting så småningom bedömas med MNA och tilldelas näringsdrycker om risk för undernäring föreligger. Jag är sjuksköterska på en sjukhusavdelning och tidigare kunde jag ivarjefall ge mina patienter en hemmalagad "näringsdryck" som vi gjorde på fet fil, rapsolja, ägg, vaniljyoughurt, bär och socker. Men sen kom dietisten in och förbjöd oss att göra denna, då de dyra näringsdryckerna var bättre! Man blir så frustrerad! Kan ju meddela att de flesta patienter tycker att näringsdrycker smakar apa, och vägrar röra koppen efter att ha tagit ett smakprov. Det nya nu är att vi även skall byta ut standardmjölken mot mellanmjölk då denna är D-vitaminberikad. Borde inte utvecklingen gå framåt, och inte bakåt?

Svar: Man blir ju bara mer och mer frustrerad! Mitt förtroende för dietister är numera ännu mindre. Tack för din kommentar. Vi behöver en större opinion från landstingsanställda!
John Winglander

CarroH

Varför generaliserar du så mycket? På boendet som jag ansvarar för används MNA men det innebär inte per automatik vårdtagare i riskzonen måste äta Nestléprodukter. Vanligare är t ex önskekost och/eller ökad utomhusvistelse.

Svar: Hej CarroH!
Min mening är knappast att generalisera utan jag belyser ett problem inom vården som växer åt alla håll och kanter. Jag nämner aldrig i texten att det skulle gälla för alla boenden. Det vore ju lite konstigt då en stor del är privatägda.
Inom den offentliga sektorn är reglerna hårdare och många gånger krävs att man följer praxis.
Det känns dock underbart att veta att det finns boenden där man bryr sig om vårdtagarna :)
John Winglander