Kvartalsutbildning

Nu börjar det kännas som man är en gruppträningsinstruktör på riktigt. Les Mills har ju fyra releaser varje år vilket innebär att man måste åka på kvartalsutbildningar emellanåt. Av den anledningen befann jag mig på Sats i Göteborg under söndagen. Kvartalsutbildningen innebär givetvis nya övningar, ny koreografi och ny musik och för min egen del gällde detta både för GRIT Strength och GRIT Plyo.
 
Det roligaste var givetvis att man genomför utbildningen tillsammans med grymt duktiga tränare från Les Mills samt ett stort gäng grymma GRIT-instruktörer. Efter att fått lite teknikträning körs passet med full intensitet och jag kan lova att det känns i kroppen fortfarande. Den nya releasen är bra mycket tuffare än den tidigare men det skall bli riktigt kul att köra den.
 
 
 
Jag fick dock reda på att jag förmodligen lider av "Lazy Ass Syndrome" vilket är ett resultat av klena höfter. Framförallt verkar det vara gluteus medius som är något klena. Resultatet blir att knäna vill rotera inåt vid djupa knäböj vilket inte är särskilt bra. Tydligen är detta ett vanligt problem hos långdistanslöpare och därför blir det rehab i form av CX där jag förmodligen kommer att kunna belasta detta område med hjälp av gummiband. Om jag har riktigt flyt så kommer jag även slippa problemet med min vänstra höft där det har suttit en kniv de senaste åren. Jag har faktiskt bokat en tid hos en sjukgymnast nästa vecka och hoppas på ett inte allt för negativt utlåtande.
grit plyo - les mills

Prislappen på din diagnos

Att sjukvården styrs av ekonomiska intressen är kanske inte en nyhet för någon men känner du till att de flesta vårdinrättningar styrs av ett så kallat DRG-system i Sverige? DRG står för "Diagnosrelaterade grupper" och är inget annat en prissättning på din diagnos som givetvis härstammar från USA. Landstingen får med andra ord ersättning baserad på en prislista vilket gör att du som patient antingen blir en plus- eller minuspost beroende på vilken diagnos och vilken behandling som du får. Om du dessutom skrivs ut i förtid och får återvända till sjukhuset med akut blödning eller svåra infektioner kan man få betalt för ytterligare ett vårdtillfälle även om diagnosen är den samma.
 
Problemet med DRG-systemet, som det givetvis talas tyst om, är att man anpassar diagnosen efter denna prislista. Om du har en infektion i luftvägarna kan du mycket väl diagnostiseras med "pneumoni" som ger högre poäng och därmed högre ersättning. Kejsarsnitt ger tre gånger mer betalt än en normal förlossning och därför är det inte konstigt att man är frikostig med lustiga kemikalier som försvårar förlossningsarbetet.
 
 
 
Sluten vård ger mer betalt än den öppna vården. Man lägger därför in folk för små ingrepp som förr fixades av vårdcentralen. Det samma gäller onödig vård. Den ger mer betalt än att hålla folk friska genom goda råd. Cancervården är inte helt förvånande en förlustaffär vilket också innebär att korta vårdtider ger hög inkomst, oavsett utgång.
 
Om sjukhusen vill förbättra sin ekonomi, eller sin plats på rankinglistorna, är en "aktiv kodare" en bättre investering än fler sjuksköterskor. Av denna anledning utbildar man personal inom DRG-systemet för att man skall hitta fler och lämpligare diagnoser. Detta leder givetvis till att de flesta vårdtillfällen framstår som lite tyngre och lönsammare för sjukhuset. Vi blir mer och mer en produkt snarare än en patient då DRG-systemet får allt större betydelse för våra vårdinrättningar. 
 
Om du vill läsa hela artikeln som är skriven av Maciej Zaremba för DN så kan ni läsa den här. Skrämmande läsning som inte gör en det minsta förvånad. Ni kan också läsa om DRG på Socialstyrelsen hemsida här samt dess koder här.
 
 
korruption - sjukvård