Kroppssammansättning

Jag gjorde ett kroppssammansättningstest hos vår PT på Nordic Wellness Atlantis. Testet mäter fettprocent, muskelmassa, BMR, BMI och givetvis även vikten. Min totala fettprocent visade sig ligga på 10,8 procent vilket ger 8,2 kg rent fett vilket i sin tur ger 73 800 kcal ren energi. Minst fett hittade man vid magen där värdet visade 9,8 procent. BMI (Body Mass Index) låg på 23,3 och BMR (Basal Metabolic Rate) låg på 1 939 kcal vilket är den så kallade basalomsättningen. Basalomsättningen är den energi som en individ förbrukar för kroppens inre arbete, d v s kroppsfunktioner som kräver energi vid psykisk och fysisk vila. Faktorer som påverkar BMR är kön, ålder, kroppsvikt och storlek på muskelmassa.
 
Min kropp består dessutom av 49,3 kg vätska vilket ger 65 procent av den totala vikten. Mitt högra ben innehåller ett halvt kilo mer muskler än det vänstra. Lite lustigt om jag skall vara ärlig då skillnaden är ganska stor. Kanske man skall ha koll på så att det inte blir en snedbelastning i ryggen på sikt. Ännu mer förvånande var att vänster arm innehåller 3,9 kg muskler medans höger arm innehåller 3,8 kg. Det kunde ju vara förståeligt ifall jag var vänsterhänt vilket jag inte är.
 
 
bmi - bmr - kroppssammansättning
pilla

Kul mätning!

Svar: Ja, man vet ju aldrig vad som döljer sig under huden ;)
John Winglander

Cecilia

Har också gjort detta ett par gånger och fick höra att det är bra att göra mätningen sådär 3 dagar i rad vid samma tidpunkt för att få ett så exakt resultat som möjligt! :) Det kan nämligen variera lite från gång till gång.

Svar: Tack för tipset! Får testa detta nästa gång :)
John Winglander