Kostrådgivning på apotek och farligt nässpray

Nu verkar det som Svenska Livsmedelsverket tar till krafttag mot svenskarnas ovilja att följa de svenska näringsrekommendationerna och välja syntetiska livsmedel i form av nyckelhålsmärkt mat. Vi har ju alla märkt att apoteken har börjat med att slå upp portarna i anslutning till livsmedelsvaruhus vilket är ett ganska bra sätt att få sälja ännu mer läkemedel. Vad som är oerhört häpnadsväckande är att man nu skickar personalen på tvådagarsutbildningar för att kunna erbjuda kostrådgivning för besökarna. Rådgivningen är strikt helt enligt livsmedelsverkets rekommendationer vilket innebär att man sätter sitt gröna nyckelhål i det främsta rummet.
 
Att försäljningen av syntetiska lightprodukter dalat kraftig de senaste åren vet vi och då vi vägrar lyssna på korrupta myndigheter så är det ju helt klart ett smart drag att använda sig av farmaceuter vars förtroende inte är lika befläckat. En apoteksanställd intervjuades av Dagens Medicin och hon menar att farmaceuter med fördel kan rekommendera kost då de har en grundläggande utbildning inom människokroppen och sjukdomar. Att man sedan skriver ut främmande kemikalier men en stor mängd biverkningar verkar inte omoraliskt på något vis.
 
 
 
 Ett ganska bra exempel var då jag själv besökte apoteket för några veckor sedan. Jag letade efter näsdroppar till Greta och behövde givetvis något skonsamt i form av ren saltlösning. Efter att jag synat hyllan med olika preparat dröjde det ungefär en nanosekund innan en farmaceut dök upp. Jag berättade att jag behövde naturliga näsdroppar till en fem veckor gammal bebis. Jag betonade även att jag enbart ville ha ren saltlösning. Snabbt som attan plockade hon fram en produkt från GlaxoSmithKline som vi alla känner till under namnet Nezeril. "Detta är enbart koksaltlösning" menade den hjälpsamma farmaceuten. Då jag synade förpackningen insåg jag att hennes påstående var en ren lögn.
 
Jag förklarade att jag vet exakt vad en koksaltlösning består av och därför var det något förvånande att produkten utöver vatten och natriumklorid innehöll ytterligare fyra ingredienser. Jag frågade, lite snällt till en början, vad övriga kemikalier var för något. Givetvis undvek hon frågan och hävdade att produkten inte innehöll några konserveringsmedel. Jag skärpte därför tonen och frågade igen ifall hon visste vad övriga kemikalier var bra för. Farmaceuten undvek att svara ytterligare en gång och menade att produkten var testad och godkänd.
 
Nu blev jag förbannad på riktigt och frågade hur hon kunde rekommendera produkter till en nyfödd bebis som innehåller kemikalier som hon inte ens kan uttala. Min fråga möttes med tystnad och därefter ett påstående att de förmodligen inte hade det jag sökte. Det roligare var dock att jag fick syn på en annan nässpray i hyllan med texten koksaltlösning. När jag läser på förpackningen visar det sig att produkten enbart innehåller vatten och havssalt. En koksaltlösning med andra ord.
 
 
 
 Jag frågade därför henne vad det var för fel på denna produkt och om den var lämplig för nyfödda bebisar. Hennes ansiktsuttryck var aningen panikslaget med en röd ton då hon svarade ja på frågan. Jag gav henne en fruktansvärt ond blick innan jag gick till kassan för att betala. Produkten var inte bara oerhört ren och simpel, den var även billig och mycket effektiv. Gretas näsa blir snabbt fri från häckande kråkor i näsan och hon andas därför utan problem utan att för den saken skull förstöra slemhinnorna.
 
Vad innehåller då Nezeril som inte är lämpligt att spruta in i näshålan? Jo, hypromellos, dinatriumedetat, natriumdivätefosfatdihydrat och dinatriumfosfatdihydrat. Orsakar dessa ämnen biverkningar? Svar: JA! Jag lovar att alla som läser denna blogg känner någon som är beroende av Nezeril då skiten förstör slemhinnorna i näsan. Jag vet dessutom två personer som utvecklat ticks efter långvarig användning. Om du träffar en människa som har ofrivilliga ryckningar i ansiktet så kan det mycket väl bero på nässpray.
 
Så för att återgå till kärnämnet i detta inlägg så kan man konstatera att kemikalieälskande farmaceuter kommer att rekommendera kost inom en snar framtid i just din livsmedelsbutik. Efter en två dagar lång utbildning skall dessa människor ge rekommendationer till diabetiker och människor med högt kolesterol. Detta inom ramen för våra svenska näringsrekommendationer. Med andra ord kommer diabetiker rekommenderas att äta mat i form av kolhydrater som höjer deras blodsocker och människor med påstått högt kolesterol kommer rekommenderas att äta skidvalla i form av Becel. Bra jobbat Svenska Livsmedelsverket. We didn't see that coming!
 
 
Gäst

Tack för info om nässpray. Bra att känna till.