Aktivera Chun-Kung

Nu har vi faktiskt kommit fram till den trettonde och sista energipunkten i den mikrokosmiska cirkulationen. Chun-Kung hittar vi vid solar plexus mellan bröstbenet och naveln. Energipunkten stimulerar mjälten, binjurarna, bukspottkörteln och magen. Av denna anledning kan det komma att passera luft både uppåt och nedåt i kroppen vid aktivering. Detta är ett gott tecken och en indikation på att en reningsprocess av matsmältningssystemet satts igång. Vissa utövare upplever dessutom en sötare saliv.
 
Chun-Kung är en energipunkt som vid aktivering gynnar dem med olika magbesvär. Särskilt stressade människor med kroniska tarmproblem och magkatarr upplever en klar förbättring. Egentligen handlar ju den mikrokosmiska cirkulationen som helhet om en självläkningsprocess. När väl samtliga tretton energipunkter är aktiverade kan flödet av chi passera fritt genom den funktionella kanalen på framsidan av kroppen och genom guvenörskanalen längsmed ryggraden. Detta flöde av energi är av exakt samma karaktär som hos ett foster. Med andra ord föds vi med förmågan att cirkulera chi men dessvärre blir vi allt mer blockerade under årens lopp.
 
 
 
I nästa inlägg skall jag avsluta serien om den mikrokosmiska cirkulationen genom att sammanfatta de olika tekniker man kan använda sig av ifall man har svårigheter att aktivera chi vid Tan-Tien. I egentlig mening behöver det inte betyda av vi gör fel bara för att vi inte lyckas meddetsamma. Det tar helt enkelt olika lång tid för olika människor. Det viktigaste är dock att vi släpper vardagens stress och lär oss att slappna av. Låt det ta den tid det tar och precis som med allt annat här i livet gäller det att inte ge upp. 
chi - meditation - mikrokosmiska cirkulationen - qi