Vaccinationsmotstånd

Valet att inte låta min dotter vaccineras var inte för min del något svårt beslut att fatta och de flesta är ganska ok med det hela då de vet att det ligger ambitiös efterforskning bakom beslutet. Vad som är uppseendeväckande är vårdens sätt att hantera ärendet. Vad gör man då vårdens praxis inte fungerar trots att man tagit hjälp av inrättningens mest slipade vaccinförespråkare? Jo först drar man nödlögner sedan ger man upp och hänvisar till experter som sitter i sista led.
 
Det började med att BVC försökte skrämma oss till att ta stelkrampsvaccinet. Övriga vaccin hade de redan gett upp hoppet om men i fallet stelkrampsvaccin hade de hittat en hållhake. Tydligen hade läkaren uppmärksammat att modern har en förkärlek till hästar och därför yttrade man sig tvärsäkert genom att konstatera att man då rakt inte ville ha en ettåring springandes på stallbacken. Tydligen finns det ganska mycket information i journalerna med avsikt att göra praxis inom vården mer följsam.
 
 
 
Givetvis blev jag irriterad på läkaren men vi lovade att återkomma med svar. Läkaren hävdade dessutom bestämt att det numera skulle finnas studier på stelkrampsvaccinet som visade att det var helt säkert och hade full effektivitet. Vilket jag avfärdade. Hon kunde inte säga vilka studier det handlade om men hon kunde tydligen leta fram dem. Vidare förklarade man att det fanns ett rent stelkrampsvaccin i Stockholm som man gav till känsliga individer och att det skulle vara fritt från tillsatser som aluminium eller tiomersal (innehåller kvicksilver). Detta vaccin skulle tydligen vara oerhört dyrt och av den anledningen administreras det vanligtvis inte.
 
Det ena ledde till det andra och man beslutade att jag skulle få en telefontid med läkaren där vi skulle få svar på våra frågor. När information om telefontiden kom på posten fick jag dessutom reda på att kvinnan i fråga var överläkare. Snacka om att skicka in det tunga artilleriet för att tysta vaccinmotståndarna.
 
Jag laddade mentalt för att få ner pulsen något då jag visste att det fanns risk för att jag skulle bli irriterad under samtalet. Denna gång tänkte jag mig en lugn och sansad diskussion mellan två vuxna människor vilket det även blev. Problemet var bara att jag berövade all auktoritet som den erfarna överläkaren hade kvar. När hon dessutom var av den äldre generationen kändes det oerhört tillfredställande. 
 
Min första fråga bestod av en invändning till vårdens vilja att administrera stelkrampsvaccin då det är ett oerhört ovanligt sjukdomstillstånd. Överläkaren svarade att stelkramp var vanligt och att man allt som oftast såg fall av stelkramp hos spädbarn som får in bakterier via naveln då denna läker. Jag kontrade med att det hon förmodligen refererade till var statistik från WHO och avser endast utvecklingsländer där hundratusentals spädbarn dör på grund av att man skär av navelsträngen med skitiga knivar. Mitt svar följdes av tystnad och därefter ändrade överläkaren fokus. Hon menade istället att det var vanligt att det kom in kvinnor som sysselsätter sig med trädgårdsarbete och stack sig på rosentaggar. En nödlögn som jag valde att inte kommentera.
 
Jag berättade istället att studier på amerikansk militär från slutet av 1800-talet visade att andelen infekterade sår var 16 fall av 100 000 sår. Denna siffra sänktes dessutom ytterligare efter att Robert Koch fick Nobelpris 1905 då han upptäckte sambandet mellan bakterier och sjukdom. Andelen fall av stelkramp var därefter, under 1900-talets första hälft, 0,44 av 100 000 sår. Jag förklarade att detta dessutom var innan stelkrampsvaccinet togs i bruk och att vi med all säkerhet har ännu bättre hygien och bättre sårvård i dagens samhälle.
 
 
 
Överläkaren kontrade med att de studier som finns på amerikansk militär inte är tillförlitliga utan snarast kan ses som myter. Jag förklarade därför att studierna finns publicerade i JAMA (Journal of American Medical Association) samt i Science. Överläkaren tystnade och menade att hon inte kände till detta.
 
Jag försökte därför liva upp stämningen något och bad henne berätta om det rena vaccin som fanns tillgängligt i Stockholm. Hon svarade att hon inte visste vad vaccinet hette men att det kunde fås i flera mindre doser. Jag undrade därefter om hon inte menade Tetagam vilket inte är ett vaccin utan ett immunglobulin - ett antitoxin. Med andra ord fungerar det mer som ett motgift som syftar till att stimulera kroppens egen bildning av antikroppar. Även här följdes mitt påstående av tystnad.
 
Jag frågade därför om de studier som hon hade refererat till i vårt tidigare samtal. Hon visste inte vad studierna hette eller var jag kunde hitta dem. Istället började hon låta stressad och ville avsluta samtalet. Jag frågade varför stelkrampsvaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet då det dels är fullt av biverkningar samt varför man får sprutan i förebyggande syfte då de ändå rutinmässigt ger stelkrampsvaccin till alla som kommer in med svårare sår till sjukhusen (inkubationstiden för stelkramp är några dagar upp till flera veckor). Överläkaren höjer nu tonen och hänvisar mig till Margareta Blennow i Stockholm som enligt henne är Sveriges främsta expert inom vacciner. Telefonnumret till Margareta eller på vilken inrättning hon sitter kunde inte överläkaren svara på. Hon tipsar mig därför om hitta.se.
 
 
Samtalet var för mig ett ganska tydligt bevis över tillvägagångssättet inom den svenska vården då det kommer till vaccinmotståndare. Skicka in experterna och hjälper det inte med deras manus så hänvisar man vårdtagaren till Sveriges främsta ambassadör inom vaccinpolitiken. Margareta Blennow ser det som sin uppgift att sätta stopp för vaccinationsmotståndet (vilket hon även sagt under ett seminarium som hölls av Dagens Medicin). Hon vill på allvar stoppa all kritisk information om vaccin och är därför även motståndare till yttrandefriheten. Hon tycker på allvar att man ska tillsätta en grupp som kan vaska fram pengar för att jobba med googleoptimering så att provaccinationssidor kommer högre upp bland träffarna och att samtidigt sidor som vaccin.me hamnar långt ner.
stelkramp - stelkrampsvaccin
david

läkarna är bilförsäljare dom bryr sig inte över huruvida vaccinet fungerar eller är säkert.
Alt handlar om att sälja så alla inblandade får pengar i plånboken.

Sjukvård handlar inte om att bota det handlar om att sälja en behandling som dom får pengar för.

Svar: Kunde inte uttryckt det bättre själv!
John Winglander

Jocke

Snyggt jobbat! Det är tufft att stå emot "auktoriteten", men du är mer auktoritär än deras främsta förespråkare.
Jag fick precis veta av min svägerska att de beslutat att inte vaccinera sin dotter, vilket glädjer mig oerhört.

Svar: Glad för din skull Jocke! Hoppas att det känns riktigt bra för dem :)
John Winglander

Felicia

Heja dig! Att du orkar... :)

immo

Bra jobbat min son.

Linda

Blev så glad när jag hittade dina inlägg i vaccinationsfrågan. Har läst boken Vaccinationer - skador och risker och blir tyvärr avfärdad av folk som inte tror att uppgifterna stämmer. Förstår att du lagt ner mycket tid på att kontrollera fakta och det gläder mig då jag själv inte haft möjlighet att göra detta. Jag kommer fortsättningsvis aldrig att vaccinera mig eller mina barn. En liten undran bara ang. stelkramp. Om man får ett sår och man på sjukhuset erbjuds "akut" stelkrampsspruta, tycker du personligen att man ska ta den då? Har inte lyckats reda ut för-/nackdelar med detta...

Svar: Stelkramp är fortfarande en ytterst ovanlig sjukdom. För min egen del skulle jag aldrig ta en stelkrampsspruta så länge såret inte har slutits och det är rejält rengjort. Dagens sårvård är så pass hygienisk att det knappast är troligt att bakterierna överlever. Jag tycker dock man ska vara mycket lyhörd då det kommer till symptom.
Jag rekommenderar inte någon att inte ta sprutan i ett akut läge. Det överlåter jag till var och en att avgöra. Man får lita på sitt goda omdöme helt enkelt :)
John Winglander

Åsa

Nu var det längesen jag hälsade på hos dig! =) Bra skrivet tycker jag, man SKA ifrågasätta!! Minns hypen kring influensavaccinet, bilderna på jnytt på köande människor som skulle vaccinera sig, kollegor till mig som blev mer eller mindre tvingade att vaccinera sig pga vårt jobb (personlig assistent), men jag vägrade. Ingen i vår familj vaccinerade sig. Senare läste man om folk som fått hemska biverkningar av det här vaccinet...allt för att någon skulle få tjäna en hacka på det. Usch!! Jag är absolut ingen expert, men magkänslan sa mig att allt var en smula uppförstorat, jag och min familj är friska och starka, varför skulle vi behöva just det influensavaccinet? Är glad idag att vi inte tog det.

Mvh Åsa

Svar: Hej Åsa!Kul att du hittat tillbaka till min blogg!
Det glädjer mig att du stod på dig och hoppade över vaccinet. Magkänslan är oftast en god indikator som leder oss rätt i livet. Fortsätt ifrågasätt och lita inte på information som du inte själv skapat en sanning av. Jag tänker att om den känns bra för individen så är det förmodligen också ett korrekt beslut i en viss situation inom livets alla vägval :)
John Winglander