SLV har gjort det igen

Nya rekommendationer för gravida och fertila kvinnor i Norge trädde i kraft i juni. Numera har man begränsat intaget för odlad lax till högst två gånger i veckan. Motivationen till ändringen är de gifter som ackumuleras i kroppen vilket fostret kan ta skada av. Framförallt PCB och dioxiner ska tydligen vara vanligt förekommande i den odlade laxen från vår granne i väst. 
 
Svenska Livsmedelsverket bjuder även denna gång på ett högst ointelligent utlåtande i frågan. För ett par veckor sedan förklarade man ju i samband med skandalen om de överbesprutade bananerna att anledningen till att man bara kollar kemikalier i skalet och inte i fruktköttet är på grund av att den metod man använder är både billigare och mer tidseffektiv. Denna gång hävdar man att man inte ser någon anledning att ändra rekommendationerna för gravida då svenska kvinnor äter mindre fisk än norska!
 
Med andra ord är det fritt fram för svenska gravida kvinnor att äta odlad lax varje dag för de är ju ändå bara en minoritet. Man kan också hävda att vi inte behöver några rekommendationer för samma målgrupp då det kommer till rökning då svenska kvinnor röker mindre än polska kvinnor. Samtidigt kan vi fortsätta konsumera besprutade bananer för Svenska Livsmedelsverket hittar ju ändå inga gifter i fruktköttet.
 
 
 
PCB - gravida - odlad lax