Besprutning av livsmedel

Avslöjandet om de sjukligt besprutade bananerna under förra veckan kommer förhoppningsvis få en positiv respons från både industri, grossister, handel och konsument. Att välja ekologiska livsmedel gynnar både miljö, odlare och konsumentens hälsa. Jag har faktiskt många gånger tipsat vänner och bekanta om att göra en jämförelse mellan en vanlig banan och en ekologisk. Rent nutritionsmässigt finns det förmodligen inget livsmedel som det är så stor skillnad på. Den senaste undersökningen som visar att flertalet besprutningsmedel letar sig över till fruktköttet är kanske inte förvånande då bananen är allmänt känd som ett mål för kemikalier.
 
 
 
Vad som är mer uppseendeväckande är att Livsmedelsverket öppet erkänner att man bara tagit prover på själva skalet (det var inte de som gjorde undersökningen) vilket man försvarar med att det är billigare och mer tidseffektivt!?! Behöver man säga mer om denna myndighet? Att våra akademiker inte hamnar på denna myndighet är jag numera helt övertygad om.
 
När det kommer till besprutad frukt vill jag passa på att höja ett varningens finger för tre andra livsmedel. Givetvis tycker jag att man alltid ska välja ekologiskt då möjligheten finns men när det kommer till bananer, paprika, gröna bladgrönsaker och vindruvor så rekommenderar jag att man inte köper varan alls ifall det inte finns ett ekologiskt alternativ. Dessa livsmedel är förmodligen de som besprutas mest. Vindruvor äter ju inte jag själv men jag antar att det finns läsare som faktiskt äter frukt. I vindruvor har man i tester hittat mer än 20 olika besprutningsmedel och nivåerna ligger ofta högt över vad som är tillåtet för barn. Givetvis gäller även detta vin som även de är fulla av kemikalier. Även här finns det ekologiska alternativ.
 
Paprikan är även den mål för en hel del olika bekämpningsmedel och tyvärr skiljer det en hel del i pris då det kommer till det ekologiska alternativet. Vad man kan ha med i beräkningarna är att paprikan är en av de nyttigaste grönsakerna då den innehåller stora mängder av antioxidanter vitamin C. Glöm allt som ni hört om potatis, apelsiner och broccoli. Den röda paprikan innehåller nästan dubbelt så mycket vitamin C som broccoli (som för övrigt spöar apelsinen ganska enkelt).
 
 
Gröna bladgrönsaker och framförallt bladspenat och rucola går knappast säkra när det kommer till kemikalier. Välj alltid ekologiskt och skit i vad det kostar. Det finns ett pris på vår hälsa som förmodligen alla känner till. Att spara pengar genom att välja livsmedel med kass kvalitet är knappast synonymt med hälsa. Kvalitet kostar pengar vilket många konsumenter knappast tänker på då de fyller korgen med produkter från Eldorado, Euro Shopper etc. Anledningen att det finns billiga alternativ gjorda av värdelösa råvaror beror oavkortat på att det finns en efterfrågan. Uppmuntra våra bönder att odla ekologiskt istället. Samtidigt kommer din kropp älska dig då du väljer nutritionsmässigt överlägsna livsmedel. Invändningar bemöts med trevliga tips på hur du kan spara pengar inom andra områden.
bekämpningsmedel - besprutade bananer
Konsument i Sverige

Detta var bra att du tog upp. Vi behöver ständigt bli påminda om faran med bekämpningsmedel i våra vanligaste frukt- o grönsaker. Tack.