Att odla en mikrovågsplanta

Igår läste jag något mycket intressant som helt klart gav mig vatten på kvarnen. I ett experiment har man hittat skillnader hos växter bevattnade med vatten som kokats i mikrovågsugn. Det handlar givetvis inte om något landsomfattande laboratorietest utan ett blygsamt kemiprojekt utfört av en tonåring i USA. Det hon gjorde var helt enkelt att hon kokade lika delar filtrerat vatten på kokplatta och i mikrovågsugn. Sedan kylde hon givetvis ner vattnet innan hon använde det som bevattning av två identiska plantor. Resultatet var dock mer uppseendeväckande än vad man kunnat tro.
 
Jag har ju tidigare skrivit en hel del om uppvärmning av mat i mikrovågsugn och för min egen del har jag inte använt denna bestrålningsmaskin sedan ett år tillbaka. I studier har man hittat molekylära förändringar hos aminosyror samtidigt som hypotesen om förstörda näringsämnen tog fart redan på 70-talet. Jag kommer därför göra detta experiment själv. Jag kommer givetvis inte nöja mig med två plantor utan kommer att jämföra åtta plantor samtidigt. Fyra av dem kommer få vanligt vatten som kokats på spisen och resterande kommer få vatten som kokats i mikrovågsugn. På detta sätt bör jag minimera risken för eventuella skillnader då det kommer till  själva fröets kvalité även om de givetvis kommer att komma från samma påse. Nu är bara frågan vad jag skall använda för planta. Jag behöver en växt med snabb utveckling som inte är alltför känslig.
 
 
farligt med mikrovågor
Jennie

Läskigt, spännande att följa ditt test.

JohanKarl

Hade resultate någonting alls med att göra att vattnet värmdes i plast snarare än glas för mikrovågsvattnet?

Svar: Det har jag inget svar på. Jag kommer givetvis värma vattnet i glas som tål mikrovågsugn alternativt stengods.
John Winglander

Jocke med huskurerna

Jag testade nyligen det där med två korianderplantor jag köpte på hemköp. Lite besviket konstaterade jag att det inte gjorde nån skillnad alls i mitt fall, trots att jag varit så vetenskaplig med min dokumentation och allt. Efter en vecka mådde de båda lika bra. Men kanske eftersom de var stora plantor har de mer buffert. Ska bli intressant att se resultatet från ett frö.

Förresten! Nytt projekt: http://www.naturopedia.se/
Vi bygger en auktoritetssite med all information om naturlig hälsa lättillgängligt och opartiskt presenterat. Typ som en wikipedia för alternativmedicin, fast utan rumpnissar...
Dina artiklar är alltid så auktoritativa och proffsiga och det skulle vara en stor tillgång att ha med en kostexpert att dela med sig av sina kunskaper och passion.

Svar: Ja, det skall bli mycket intressant. Givetvis kommer jag välja en planta som är känslig och växer snabbt.Intressant projekt! Jag bidrar givetvis :)
John Winglander