Certifierad GRIT-instruktör

För att bli certifierad Les Mills-instruktör ställs det en hel del krav. Du måste framförallt ha rätt teknik, rätt koreografi och samtidigt ge deltagarna rätt coaching och motivation. Deltagarna måste givetvis känna sig välkomna till passet och dessutom lämnat passet utan skador och samtidigt känna att de fått ut allt av träningen. Efter grundutbildningen har därför mitt pass filmats och nu äntligen godkänts av Les Mills. I mitt fall behöver jag givetvis få godkänd certifiering i både GRIT Strength och GRIT Plyo. Den sistnämnda är nu färdig och därför följer filmning av GRIT Strength inom det närmsta.
 
grit plyo - grit strength - les mills

Att vägra PKU-test

De inledande tio pappadagarna är slut och därför är man tillbaka till en helt ny verklighet. Vår dotter kommer med all säkerhet få namnet Greta och hon växer så det knakar. Precis som sin pappa är hon ett riktigt matvrak som aldrig säger nej till mat. Nu väntar en spännande tid med nya saker att upptäcka för var dag som passerar. Gretas inledande två veckor har varit trygga på alla sätt och vis även om landstinget varit lite bekymrade då de inte lyckats med att följa rådande vårdpraxis.
 
Det börjar ju med att man redan från de första andetagen vill fylla bebisen med kemikalier och därefter följa upp med olika test för att hitta eventuella sjukdomar. Det är ganska lätt att se det hela som att vår sjukvård vill barnets bästa då de letar efter två dussin oerhört sällsynta sjukdomar men i mitt fall vänder jag detta och belyser det hela ur ett annat perspektiv. Vi började med att tacka nej till PKU-test vilket retade upp barnläkaren så pass mycket att hon vände ryggen till mamman och pappan och vägrade tilltala dem.
 
PKU-testet togs ursprungligen fram för att hitta ifall barnet saknar det enzym som bryter ner aminosyran fenylalanin. Denna aminosyra tillhör de essentiella aminosyrorna som vi inte kan tillverka själva och är grundläggande för vår tillväxt. Sjukdomen som kallas fenylketonuri är genetiskt besläktad och går i arv från föräldern. Med andra ord är det ytterst sällsynt att barnet drabbas ifall sjukdomen inte finns i släkten. Dessutom är det enbart fem barn per år som drabbas. Detta motsvarar 5 bebisar per 100 000 födda.
 
 
 
Man menar dock att man numera letar efter ytterligare 21 sjukdomar i samband med PKU-testet och ifall fenylketonuri är den vanligaste så kan man ju undra hur ofta man drabbas av de övriga. Ett argument för att skrämma upp föräldrar som villigt tappar sitt nyfödda barn på sitt livsviktiga blod. I min värld handlar det inte om att skydda barnet utan snarare för att hitta sjukdomar för att så tidigt som möjligt få möjlighet att gå in med läkemedel. Om man inte är sjuk så kan man ju alltid hitta på sjukdomar och man hittar ju dem inte ifall man börjar leta.
 
PKU-testet används också för att samla in blod för lagring i en biobank. Blodet sägs användas för vård och behandling men också i forskningssyfte. Under utredningen av mordet på Anna Lind uppdagades det att även polisen har tillträde till registret vilket fick de flesta att höja på ögonbrynen. Därför kan man nu fylla i en talong där man motsätter sig lagring av blodet. Om detta följs vet jag inte men Landstingets barnläkare blir i vilket fall märkbart irriterade då man vägrar ta detta test.
 
Ponera att du tar fram ett läkemedel som har en viss effekt på människokroppen. Det stadium som läkemedlet motverkar är inte definierat som en sjukdom och därför måste du ta fram studier som visar att detta tillstånd är avvikande. När dessa studier tagits fram gäller det att marknadsföra den nya sjukdomen inför den samlade vårdeliten och samtidigt erbjuda en lösning för hur du upptäcker sjukdomen. Enklast att hitta sjukdomen är sedan att utföra detta test på varenda unge som föds världen över så kommer det framtagna läkemedlet finansiera kostnaden för utförd forskning och tillslut blir det en kassako för läkemedelsbolaget. Att sedan förklara för nyblivna föräldrar att deras underbaraste bebis kan ha fötts med obotliga sjukdomar får dem utan protester att tillåta allehanda märkliga prover och tester. Vi vet ju att det är ganska enkelt att styra människor med hjälp av rädsla och läkemedelsindustrin lyckas gång på gång.
 
 
fenylketonuri - pku - pku-test

Det blev en flicka

Som de flesta av er kanske har förstått så har den långvariga bloggvilan berott på en alldeles speciell förändring i mitt liv. Den 13 april föddes min underbara och efterlängtade dotter. De senaste 13 dagarna har varit fantastiska på alla sätt och vis och helt plötsligt finns det något som är viktigare än träning och hälsa. Visst är dygnsrytmen något rubbad men det bryr man sig inte särskilt mycket om då kärleken till denna lilla tjej fungerar fint som superbränsle.
 
Jag kommer givetvis fortsätta att skriva på samma vis som tidigare men nu kommer det även ges utrymme för lite bebishälsa och spännande konflikter med BVC och landsting. Hur kommer det egentligen gå när man tackar nej till den stora mängd tester och vacciner som etablissemanget erbjuder intet ont anande föräldrar? Detta kommer ni med all säkerhet kunna läsa om här på min blogg.