Risk med smör och feta mejeriprodukter

Då jag emellanåt dissekerar studier som hävdar att LCHF skulle vara ett ohälsosamt sätt att leva, som bevisligen är resultat av forskningsfusk och jäv inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, vill jag givetvis göra det omvända och se över de studier som hävdar motsatsen. Jag kommer att gå igenom sex studier som visar att livsmedel rika på fett och i synnerhet mättat fett, inte har någon skadlig effekt på människan. Första studien ut är en genomgång av en stor mängd observationsstudier som visar att ökat intag av smör och feta mejeriprodukter inte har något samband med fetma, hjärt-kärlsjukdom eller andra metaboliska sjukdomar.
 
Utvärderingen är gjord av tre forskare: Mario Kratz fil.dr. på Fred Hutchinson Cancer Research Center. Ton Baars, professor och läkare på FiBL forskningsinstitut i Kassel. Stephan Guynet, läkare och forskare från Washington. Jag har sökt olika jävsförhållanden på samtliga tre utan att hitta spår av finansiering från livsmedelsindustrin. Deras jävsdeklarationer verkar korrekta och jag har även kollat tänkbara kopplingar med de största producenterna inom mejeri, kött och ägg utan att hitta något konstigt.
 
 
 
Mario Kratz har dock mottagit bidrag från Unilever under en studie på omega-3 fettsyror vilket gav ett forskningresultat som snarare var negativt för margarintillverkaren. Mycket av hans forskning har finansierats av National Institute of Health (NIH) samt American Diabetes Association (ADA). NIH är världens största statliga forskningsfinansiär som är en myndighet som lyder under den amerikanska federala regeringens departement för hälsovård och socialomsorg. Mer än 130 Nobelpristagare världen över har mottagit bidrag från NIH. ADA är en ideell association som är en av Amerikas mest populära organisationer inom välgörenhet. Deras mål är inte enbart att förhindra utvecklingen av diabetes och hitta botemedel utan man strävar även efter en ökad levnadsstandard hos dem som är drabbade av sjukdomen.
 
Genomgången visar att intag av feta mejeriprodukter har ett omvänt samband när det kommer till fetma. Med andra ord är individer som konsumerar feta mejeriprodukter både smalare och friskare. Något samband med hjärt-kärlsjukdom, diabetes eller andra metaboliska sjukdomar visade inte heller något samband utan var tvärtemot det omvända med mindre eller oförändrad risk. Slutsatsen av studien är att hypotesen om att feta mejeriprodukter eller mjölkfett skulle innebära ökad risk för fetma eller kardiometabola risker saknar stöd och bevis, Med andra ord behöver vi varken vara rädda för smör eller turkisk yoghurt då dessa livsmedel bevisligen har en positiv inverkan på vår hälsa.
 
Nästa vecka kommer vi att titta på en intressant studie som visar att naturligt mättat fett har en rad positiva effekter på vår hälsa. Bland annat fann man att om du äter mer kolhydrater (som bröd) eller mer enkelomättat fett (som olivolja) istället för mättat fett (som smör) verkar din risk öka för hjärtsjukdom.
forskning lchf - forskning mättat fett - är mättat fett farligt - är smör farligt
Snorkkis

Vilken bra genomgång. Jag har funderat en del på dessa produkters påverkan på t.ex. kolesterol men det verkar alltså inte vara någon fara.

Svar: Det finns mycket forskningsfusk och myter kring kolesterol och sak är saker: Ditt kolesterol blir inte sämre av mättat naturligt fett :)
John Winglander