Aktivera Tan-Tien

För mina andliga läsare kommer jag nu starta en serie inlägg om hur vi aktiverar vår inre självläkning. Inom oss finns ett energifält som sakta blockerats år efter år från den dagen då vi föddes. Många känner till denna energi som Chi (eller Qi) vilket är en inre kraft som i det närmsta är omöjligt att sätta ord på. Det finns ingen vetenskaplig förklaring till vad Chi egentligen är men har man väl aktiverat denna energi så existerar inget annat än övertygelse.
 
Chi är den ursprungsenergi som för oss till livet och cirkulerar obehindrat i fostret. Den både utvecklas och tillförs till kroppen genom naveln. Naveln fungerar som en generator och förser övriga punkter (chakran) med energi. På framsidan av kroppen cirkulerar en kall form av Chi vilket är yin. På baksidan av kroppen, och framförallt ryggraden, cirkulerar varm energi i form av yang. När dessa två kanaler kombineras öppnas vad som brukar kallas den mikrokosmiska cirkulationen eller livets cirkulation. Den främre och bakre kanelen sammanbinds via gommen med hjälp av vår tunga. Att öppna den mikrokosmiska cirkulationen helt och möjliggöra att Chi cirkulerar obehindrat kan ta ett par månader för vissa och flera år för andra. Vissa individer lyckas inte överhuvudtaget.
 
 
 
 
Cirkulationen startar vid naveln och avslutas på samma ställe. När vi väl öppnat alla kanaler har vi förmågan att öka vårt energiflöde och samtidigt styra Chi tillsammans med hormoner och vitalitet i hela kroppen. Vi kan komprimera, transformera och absorbera energin på olika ställen i kroppen. Blodet i kroppen har en förmåga att följa Chi vilket gör att vi även kan minska arbetsbördan på hjärtat.
 
Vår ursprungspunkt är som tidigare nämnts naveln, eller Tan-Tien. Naveln generar Chi och förser kroppens övriga punkter med energi och fungerar därför som en stor pump som genereras i buken. Vi måste därför till att börja med lära oss att andas med buken. Vår bröstkorg skall vara stilla då vi andas in och istället måste vi visualisera hur luften strömmar ner i bukhålan och lyfter den. När vi andas ut fortsätter luften samma väg ut och buken sjunker ihop. Denna övning får oss även att slappna av i området men förutsättningen är att vi inte tvingar andningen. Den skall vara djup, långsam och försiktig.
 
När kroppen väl är avslappnad och vårt sinne är stilla kan vi börja med att aktivera Tan-Tien. Hur lång tid det tar är högst individuellt. Känsliga personer aktiverar Tan-Tien fortare än andra. För mig tog det ungefär fem veckor men det är inte omöjligt att det tar upp till sex månader. Det viktiga är att vi lär oss att slappna och samtidigt tömmer vårt sinne. Tvinga inte tankarna bort från ditt medvetande utan låt dem komma men släpp iväg dem lika lätt som de dök upp i ditt medvetande. Fokus skall enbart ligga på naveln (eller rättare sagt 2-3 centimeter innanför naveln) och därför bör vi heller inte tänka på andning eller andra rörelser i kroppen. Andningen sker genom näsan med stängd mun. Slappna av i käkarna, tungan och strupen. För vissa fungerar denna form av meditation bäst sittandes i bekväm ställning på en stol men det går också bra att ligga ner i sängen. Problemet för mig i början var att jag ofta somnade då jag låg i sängen.
 
 
 
 
Använd din inre vision då du fokuserar på punkten. Du skall inte skapa en visuell bild av naveln utan snarare handlar det om att du lägger hela ditt medvetande på just denna punkt. Andas lugnt och försiktigt utan ansträngning. Se till att du inte spänner bukhålan eller diafragma. Din kropp skall vara helt avslappnad. I början kan du med fördel använda ditt pekfinger för att skapa ett tryck mot naveln för att veta exakt vart ditt medvetande skall ligga. Efter fem minuter tar du bort ditt finger och kan därefter fokusera lättare.
 
Hur vet man då att man har aktiverat Tan-Tien? Svaret är enkelt, du VET när du har aktiverat Tan-Tien. Det handlar inte om en pirrande känsla, inte någon svagt molande känsla. Istället upplever du en känsla som du aldrig upplevt tidigare. Det känns ungefär som att ren, kraftfull energi fyller din bukhåla. Energin utgår från Tan-Tien och sprider sig i nedre delen av kroppen. Ibland kan man uppleva att det känns som att naveln vidgas och nästan öppnar sig.
 
Viktigt är att inte stressa fram känslan. Låt den komma när den kommer. I början kommer flödet förmodligen ge sig till känna då du andas in och sedan sakta avta då du andas ut. Ju mer du aktiverar Tan-Tien desto starkare och mer konstant flöde kommer du att uppleva. När vi väl har aktiverat Tan-Tien behöver vi inte lägga så mycket tid. Det räcker med att du lägger om fokus, tar ett andetag varpå du känner energin flöda i området.
 
 
 
 
Förmodligen tillhör detta inlägg de mest flummiga jag skrivit och det är så klart upp till var och en att ta till sig av informationen. För min egen del är jag numera övertygad om att livet är så mycket mer än vad vi tror. Ju mer jag mediterar desto större insikt får jag när det gäller mitt liv här på jorden. Jag har nästan aktiverat samtliga 13 energipunkter och har upplevt den mikrokosmiska cirkulationen vid ett tillfälle. Känslan är magisk! Den går inte sätta ord på utan måste upplevas.
 
Om jag skulle läsa detta inlägg för ett par år sedan skulle jag nog skratta glatt och avfärda det hela som allt annat hokus-pokus som man kan läsa om på Internet. Sanningen är många gånger för svår att greppa. Om vi inte vågar prova nya saker eller inte är villiga att förändra våra värderingar och övertygelser så kommer vi inte att utvecklas som människa. Min nya insikt är så extrem att jag vill dela med mig av min upplevelse.
 
Börja redan ikväll då du går till sängs. Det finns ingen anledning att vänta. Livet är kort och vi förbrukar det alltför lätt genom att sitta framför vår TV eller ständigt gå omkring och planera morgondagen samtidigt som vi gräver ner våra tankar över gårdagen. Om ni behöver vägledning eller har frågor så är det givetvis bara att skicka ett mail eller en kommentar. Om du upplever biverkningar av olika slag är det viktigt att du hör av dig. Särskilt ifall du har högt blodtryck eller problem med hjärta eller lungor.
chi - meditation - självläkning - tan-tien
Felicia

Bra och intressant inlägg!

Huskurs-Jocke

Jag tror jag lyckats med att aktivera dan tian, det känndes ungefär som att min nedre buk var en kokande kittel av "blå" energi. Det var intressant men jag visste inte att det bara var första steget, så jag änna tappade intresset. Fast nu ser jag att det finns mer att göra. Ser fram emot att veta mer om detta.

Svar: Det är en fantastisk känsla! Ju starkare och ju mer energi du lyckas bygga upp vid dan tian, ju enklare är det att aktivera resterande energicentra :)
John Winglander