Den farliga palmoljan

Kärt barn har många namn och särskilt när det kommer till palmoljan som vi vet används flitigt av vår livsmedelsindustri. Palmoljan odlas framförallt i Indonesien och Malaysia och dessa ofantliga odlingar sprider sig som en löpeld vilket också resulterar i att den tidigare artrika regnskogen skövlas och förstörs. Vi har ju alla hört om den utrotningshotade orangutangen som drabbas hårt men även indisk elefant och tiger kan nämnas tillsammans med en stor mängd arter som tillhör detta fantastiska ekosystem.
 
Palmodlingarna besprutas så kraftigt att jorden blir värdelös. Till detta tillkommer även problemet med jordskred då den tidigare regnskogens rötter har bundit jordmassorna. I Sverige importerar vi runt 44 000 ton årligen vilket kan liknas vid 11 kvadratmeter mark per invånare i vårt land. Palmoljan används även till tvål, smink, hudkrämer, målarfärger och tvättmedel. Största problemet för oss konsumenter och vår hälsa är dock att det används flitigt i våra livsmedel. Margariner är ju mest känt men givetvis försöker man dölja innehållet av palmolja genom att deklarera skiten som vegetabilisk olja. Ifall det står vegetabilisk olja på en förpackning kan vi i de flesta fall konstatera att det handlar om palmolja. Vi hittar den vanligen i halvfabrikat samt chips, snacks, godis, choklad och glass.
 
 
Palmoljan utvinns genom upphettning och det krävs runt 100 grader för att få ut oljan ur palmfrukten. Vid denna upphettning bildas cancerogena bensopyrener. Dessa ämnen är dem samma som de cancerframkallande ämnen som uppstår då vi vid grillning bränner köttet. Framförallt ökar risken för bröstcancer, prostatacancer samt cancer i njurar, bukspottkörteln och ändtarm.
 
Palmoljan ökar dessutom inflammation- och infektionsrisken i kroppen på grund av dess höga innehåll av omega-6. Även andelen oxiderat kolesterol ökar vilket är en riskfaktor då det kommer till hjärt-kärlsjukdom. Kvoten mellan omega-6 och omega-3 i palmoljan är 46:1 och den bör ligga under 5. Som fiskare och samlare tror man att kvoten var 1:1 på grund av den stora mängd omega-3 som vi fick från den feta fisken.
 
 
 
Palmoljan importeras till Sverige med hjälp av stora tankfartyg. Dessa tankfartyg används även till transport av lösningsmedel som aceton, metanol, svavelsyra och hexan. Trots att Livsmedelsverket och margarintillverkarna påstår att dessa lösningsmedel försvinner vid reningen av fettet så hittar man rester av en stor mängd farliga kemikalier vid laboratorietester. Problemet är även att en stor del av restprodukterna från framställningen av palmolja blir till kraftfoder för nötkreatur och grisar. Hur detta påverkar djurens hälsa har jag inget svar på men med all säkerhet är det knappast optimalt för dessa djur och därmed blir det också en del i näringskedjan.
cancer - hjärt- och kärlsjukdom - inflammationsrisk - omega-6 - palmolja - vegetabilisk olja
Maria

Jag antar att det här inte gäller röd palmolja? Den marknadsförs ju som värsta hälsobomben (på ett bra sätt), innehåller mest mättade fetter och anses ligga i samma klass som kallpressad kokosolja ur ett hälsoperspektiv. Den blir dessutom mer och mer populär i LCHF-kretsar, så det kanske kan vara värt att nämna att din text inte gäller den. Såvida du nu inte anser att den är lika illa som den onaturligt framställda palmoljan förstås...

Svar: Problemet med LCHF och andra nya förhållningssätt till kost, är att det drar med sig stora industrinintressen. Den kallpressade palmoljan är med all säkerhet bra mycket bättre än raffinerad palmolja men vi skall fortfarande känna till att dess hälsoeffekter förstoras upp ganska så rejält. Vi minns ju tydligt hur Stevia blev ett populärt sötningsmedel med hjälp av LCHF trots att den raffineras hårt och egentligen inte har ett dugg med den naturliga växten att göra. förmodligen är Stevia lika illa som aspartam.
Det man oftar lyfter fram när det kommer till den röda palmoljan är dess innehåll av betakaroten. Man menar att den innehåller 10 ggr så mycket betakaroten som morötter. Vad vi bör veta om detta A-vitamin är att det inte kan användas i vår kropp förrän det omvandlats till retinol. För 1 gram retinol krävs 12 gram betakaroten. Retinol finns däremot i dess renaste form i kött och fisk. Framförallt makrill är rikt på retinol.

Sedan menar man att röd palmolja är snuskigt rik på antioxidanten lykopen som vi framförallt hittar i tomater. Med all säkerhet har man jämfört med råa tomater. Vid tillagning ökar innehållet av lykopen avsevärt. Därför tycker jag man borde jämföra palmoljan med tomatpuré som är bra mycket billigare. Priserna på röd palmolja är rena ockerpriser vilket skvallrar om att man ser sin chans till en rejäl vinst hos LCHF-förespråkare här i norden. Jag tror inte produkten i sig är särskilt dyr att framställa. Sedan kvarstår frågan hur den röda palmoljan importeras till Sverige. Sker det i samma tankfartyg som den raffinerade palmoljan?

Med andra ord: Välj makrill, tomatprodukter och kokosolja (som dessutom innehåller stora mängder laurinsyra). Det blir bra mycket billigare och vi kan räkna med samma hälsovinst. Dessutom är ju smaken ganska omtvistad och därför kan man ju undra varför man skall äta den. Med all säkerhet kommer det att dyka upp flera "superprodukter" på marknaden som vill ta del av kakan då LCHF blir allt mer populärt.
John Winglander

Jenny

Blir lite konstigt resonemang här att slå ner på just omega 6 halten i palmolja (helt med på det miljömässiga och hanteringen och allt det där dock). Enda anledningen till att den har hög sådan kvot är att den innehåller så lite omega 3, men problemet med omega 3 i oljor är att den är av en sort vi knappt kan använda (omvandlas i viss mån, men mycket liten mån, och ju mer absolut mängd omega 6 man äter desto mindre av den omvandlingen brukar kunna ske pga delade enzymer). Alltså finns mycket liten anledning att kika på något annat än absoluta mängden omega 6 i oljor och välja så låg som möjligt. (Hög halt omega 3 i en vegetabilisk olja kan tvärt emot vara mer illa pga den allmänt högre risken för oxidering av fleromättade fettsyror i allmänhet).
I alla fall med det sagt så innehåller palmolja bara hälften så mycket omega 6 som rapsolja, och ungefär lika mycket som olivolja, något mindre. Den har dock fördelen med en mycket högre andel mättat fett än de flesta andra vegetabiliska oljor (undantaget kokosolja), något som gör det till en stabilare olja.
Det har dock klagats mycket på palmolja hälsomässigt men då utifrån den halten mättat fett (utifrån den felaktiga idén att mättat fett vore farligt), och från det ersatts i de flesta produkter med den riktigt illa solrosoljan. Vilken har 6 gånger så stor mängd omega 6 som palmolja och ur den synvinkeln oerhört mycket sämre hälsomässigt. Miljömässigt är dock bytet bra, hälsomässigt illa.
Sen innehåller alla vegetabiliska oljor för mycket omega 6 förutom kokosolja och bör undvikas för en bra balans, men det är lite utanför det hela. Palmolja kan dock mycket mindre kritiseras för detta än de andra.

Svar: Tack för din kommentar Jenny!
Jag kan inget annat göra än att hålla med till punkt och pricka. Vill vi undvika omega-6 gör vi bäst att undvika samtliga vegetabiliska oljor. Kokosolja däremot, bör vi som sagt överkonsumera ;)
John Winglander

Susanna

Hej! Jag har helt ovetenskapligt sammanställt en lista med produkter fria från palmolja och som innehåller produkten. Jag har fått informationen från internet, genom direktkontakt med producenter och genom att läsa på förpackningar. Detta är vad jag fått fram:


PALMOLJEFRITT:

# Kingfisher tandkräm - enligt tillverkaren har de slutat använda palmolja, men det finns fortfarande redan producerade tuber enligt gamla receptet i affärerna. Det är värt att kolla upp tuberna om ett halvår och se om ingrediensen är struken. Tandkrämen finns på hälsokostaffärer
# Pepsodent tandkräm
# Urtekram tandkräm - finns att köpa på hälsokostaffärer
# Dentosal tandkräm - finns på apotek
# Lactacyd Tvål
# Weleda hudkrämer (Deras enda produkter som innehåller palmolja är de fasta tvålarna Calendula Soap och Rose Soap. Palmoljan i deras tvålar kommer från miljöcertifierade odlingar)
# Urtekram deodorant (De flesta av Urtekrams produkter förutom deo och tandkräm innehåller palmolja eller derivat därav, dock kommer det från miljöcertifierade odlingar)
# Make up från Dr Hauschka: 1produkt som innehåller palmolja i sortimentet. Det är Pure Care Cover Stick nyans 1 och 3
# Schampo och balsam från www.recohair.se
# Kroppsvård av märket Neutral
# För att köpa fasta tvålar rekommenderar jag varmt www.hemtval.se Det är en kvinna som gör egen tvål med många spännande dofter. Du beställer enkelt på hemsidan och betalar när du fått tvålarna. Kanonfina presenter också! De flesta av hennes tvålar är palmoljefria och hon håller på att fasa ut palmoljan. Tror att det är klart kring årsskiftet, Tvålarna håller sig fina och spricker inte under hela användningstiden!
# Sonett disk o tvättmedel - finns tex att handla på jordklok.se
# Skonas rengöringsprodukter (ICA)
# Rengöringsprodukter av märket Neutral

INNEHÅLLER PALMOLJA, UNDVIK DESSA:

# YES diskmedel (även maskindisk)
# Fazer o Milda o Marabou använder palmolja där det står veg fett (förutom fazers mjölkchoklad)
# Eldorado russin!!!
# Dove
# L'Oreal
# Nivea
# Många chips o tacos
# Veg olja i köpt mjukt bröd
# En del Jordnötter
# Färdigmat i allmänhet
# Köpta kakor
# Glass
# Smink
# Mysli
# Pulversåser
# Buljong Knorr
# Barnängen (alla produkter utom Barn zinksalva och barnolja)
# Pågens skorpor "Krisprolls"

Följande har inte svarat, trots flera påstötningar:
# face stockholm
# Grumme
# estelle thild

Svar: Hej Susanna!
Vilket jobb du gjort! Fantastisk överblick inom ett mycket relevant och viktigt område! Jag kommer tipsa mina läsare om det som du tagit fram. Tack för att du delar med dig! :)
John Winglander