Aktivera Ming-Men

Ming-Men är den femte energipunkten i vår meditationsserie med ambitionen att öppna den mikrokosmiska cirkulationen. Syftet är att väcka kroppens inre energi och dess självläkning. Med hjälp av den mikrokosmiska cirkulationen och chi (qi) kan vi lösa upp blockeringar i vår kropp och läka den från skador och sjukdomar. Chi upplevs ofta som en varm ström av ren energi som flyter mellan kroppens energipunkter. Den mikrokosmiska cirkulationen omfattar 13 energipunkter men det finns avsevärt många fler i vår kropp. Tidigare inlägg i serien hittar ni under kategorin "Meditation".
 
Ming-Men är belägen vid njurarna precis mellan L2 och L3 vid ryggradens länddel. Den sitter på motsatt sida av naveln där vi hittar den första energipunkten, Tan-Tien. När vi aktiverar Ming-Men kommer energin antingen stiga upp mot huvudet eller sjunka ner till fötterna. Många upplever denna energipunkt starkare än Tan-Tien. Ming-Men kan användas till att samla ihop energi som av olika anledningar ackumulerats i huvudet och därför lindra dessa biverkningar.
 
 
Om du har problem med korsryggen kan du uppleva tilltagande smärta när du fokuserar på Ming-Men. Denna smärta är inte på något vis farligt utan snarare ett tecken på att blockeringar håller på att lösas upp. För att lindra obehaget kan du placera dina händer över området för att tillföra värme. Försök inte att dirigera chi åt något håll från denna energipunkt. Låt energin flöda av sig självt för bästa resultat. Detta gäller dock inte Tan-Tien vid naveln. Här kan du flytta fokus nedåt och låta energin flyta med. Egentligen är det inte ditt fokus som flyttar energin, den vet själv åt vilket håll den skall förflyttas.
 
Vid något tillfälle under meditationen, oavsett vid vilken energipunkt du lägger ditt fokus, kan du komma att uppleva märkliga ljud. Universum består av energivågor eller strömmar eller vibrationer som vi kan uppfatta som ljudfrekvenser. Dessa förflyttar sig från de högsta andliga kreativa planen, till de lägre mentala planen och sedan ner till de tätaste materiella plan. Vid meditation blir vi mer känsliga för dessa frekvenser.
 
 
Dessa ljud brukar kallas icke-fysiska och är ett resultat av andlig utveckling. Din kropp blir mottaglig för frekvenser som vi vanligtvis inte upplever i vår fysiska värld. När det kommer till ljud kan det handla om ringningar eller surrande toner. Många upplever dem som klockor, flöjter, horn eller som ljudet av vinden eller vågor från havet. Av någon anledning upplever vi ljuden oftast i vårt högra öra och med all säkerhet kommer du att förstå att det är ett icke-fysiskt ljud som du upplever. 
 
Vid ett tillfälle under min egen meditation upplevde jag ett av dessa ljud. När det dykte upp i mitt högra öra trodde jag att det var något fel på klockradion och försökte därför göra mitt bästa för att ignorera det. Tillslut märkte jag att ljudet ändrade frekvens i takt med intensiteten av energi vid den energipunkt som jag för tillfället fokuserade på. Jag upplevde ljudet som ett dovt klockspel som sakta avtog i styrka och frekvens. Efter min meditation försvann ljudet helt men lämnade en känsla av upprymdhet och ren kärlek efter sig. Det är sällan jag rörs till tårar men denna upplevelse var inte långt borta från just den känsloyttringen.
chi - mikrokosmiska cirkulationen - ming-men - qi - tan-tien
Jocke från Huskurer.net

Jag har tänkt börja med denna meditation som du talar om. Det låter väldigt intressant, fast det känns som att jag inte har tid. Hur mycket tid spenderar du på det per vecka/dag? Sitter eller ligger du? Är det bara att andas djupt och fokusera på punkterna eller gör du nåt mer? När är det dags att skifta fokus till nästa punkt?

Svar: Jag rekommenderar dig att börja redan idag. Du bör lägga minst en halvtimma varje dag och när du väl lyckats aktivera chi så får allt annat en helt ny innebörd. Det kanske inte är så viktigt att titta på TV innan du lägger dig då det inte tillför något till ditt liv. Gå till sängs lite tidigare och utför meditationen liggandes i sängen. Det gör inget ifall du somnar. Faktum är att första gången du upplever denna energi är oftast i stadiet mellan vakenhet och sömn. När du aktiverar energin kommer du att bli upprymd vilket gör att du spänner kroppen och vill för mycket. Därför är det inte ovanligt att det tar några dagar innan du får uppleva det igen. Du VET när du har aktiverat chi. Det handlar inte om en pirrande eller molande känsla utan snarare är det en extrem upplevelse utan jämförelse. När energin är stark kan du lägga om fokus nedåt i bukhålan till Jing Gong, chi kommer att följa efter. Läs inläggen under meditation där det står utförligt hur du skall göra. Börja som sagt med att aktivera Tan-Tien och gå sedan visare till nästa energipunkt. Hör av dig ifall du behöver tips och råd.
John Winglander

Jocke

Tack för tipsen!
Jag testade igår kväll. Jag brukar ha problem att somna i vilket fall, så jag har ju tid. Har gjort tai-ji och qi-gong förut, så jag känner igen känslan av att det liksom kittlar, hettar till eller "surrar" i händer och andra ställen, även i magen. Fast jag förstår att jag ska förvänta mer än så.

Ingen explosion i magen igår, men jag somnade gott i alla fall... :-)

Svar: Underbart! Det verkar som att du har rätt inställning. Låt det ta den tid det tar och se det som en bra avslappningsövning under tiden. Lycka till!
John Winglander