Aktivera Pai-Hui

Den åttonde energipunkten i den Mikrokosmiska cirkulationen heter Pai-Hui och är belägen längst upp på hjässan. Punkten är också känd som Kronchakrat och styr bakhjärnan. Bakhjärnan ligger precis ovanför ryggmärgen och består bland annat av hjärnstammen och lillhjärnan. Pai-Hui styr även hörseln, kroppsrytm, balans och perception av ljus genom ögon och hud. När vi aktiverar Pai-Hui upplever vi ett flöde av energi i mitten av huvudet. Energin upplevs som en expansion vid området kring tallkottkörteln eller som ett tryck mot främre eller bakre delen av området.
 
 
 
Då tallkottkörteln styr vår dygnsrytm med hjälp av melatonin är det inte omöjligt att vi blir sömniga då vi koncentrerar oss på Pai-Hui. Vid aktivering blir vår förmåga att koncentrera oss bättre samtidigt som huvudet upplevs som lättare. Då blodflödet ökar i huvudet kan ögonen bli röda ifall vi lägger för mycket tid på denna punkt. Om det blir ihållande kan vi återgå till Ming-Men, vid korsryggen, för att omdirigera blodflödet.
 
När energipunkten är helt aktiverad och energin flödar fritt i området kan vi uppleva en rad olika syn- och hörselintryck som kan upplevas lite lustiga. Det kan handla om ett vitt sken, en regnbåge etc. Oavsett vad som upplevs är det bara illusioner och därför bör man ignorera dem. Det handlar inte om någon form av uppvakning eller aktivering av det tredje ögat. För detta krävs lång och erfaren meditation och därför gör vi bäst i att lugna vårt sinne och inte lägga för mycket vikt i det hela.
 
 
 
Vissa upplever att deras kropp omges av ljus i olika färger. Kinesiska läromästare förklarar dessa ljus som sjukdomar eller olika former av obalans i kroppen som reflekteras ut från vår kropp. Olika färger har olika betydelse där exempelvis hjärtsjuka reflekterar rött ljus, lungsjuka reflekterar vitt ljus och leversjuka ett grönt ljus. Om även detta är en illusion har jag inte svar på men när allt kommer omkring så består allt i universum av energi. Även du, din kropp och skrivbordet framför dig.
 
När jag koncentrerar mig på Pai-Hui upplever jag ibland små stickningar på toppen av huvudet. Det känns som att håret rör på sig vid en punkt. Detta övergår efter en stund till ett tryck eller en pulserande känsla. När detta väl händer upplever jag ett flöde av energi som pulserar genom huvudet och ner mot bröstet. En ganska häftig känsla som skänker mental stillhet och avslappning.
 
Glöm inte att avsluta meditationen genom att föra tillbaka chi (energin) till Tan-Tien vid naveln. Om vi hoppar över detta är risken stor att vi drabbas av en ihållande huvudvärk. Om detta sker kan vi fokusera på Tan-Tien eller Ming-Men tills huvudvärken släpper.
 
chi - meditation - mikrokosmiska cirkulationen - ming-men - qi - tan-tien

Uteblivna Olgor

Igår slog kölden till i Jönköping och trots att det var snöfritt och helt torrt på marken så valde de flesta att stanna hemma från löpningen. Jag blev dock glatt överraskad då en tvättäkta Svensk tiger dyker upp i receptionen på Sportlife Atlantis (numera Nordic Wellness). Att jag skulle få med mig en herre i pensionsåldern ut i det kalla mörkret hade jag knappast räknat med. I vilket fall bestämde jag mig för att hoppa över de planerade "Olgorna" då det var lite för kallt för just detta. Det kanske inte är smart att köra slut på kroppen i den första riktiga kylan.
 
Vi körde därför en snabb mil med lite tempoväxlingar och visst gick det undan under hela passet. En riktig stålfarfar fick jag med mig med andra ord. När vi kom tillbaka till gymmet unnade vi oss lite plankan som följdes av stretching. Ett underbart pass med andra ord som gjorde mig mer ödmjuk när det kommer till intervallträning och ålder. Jag var ju trots allt hälften så gammal som den tappra löpare som dykte upp denna kalla torsdagskväll.
 
 
 
löpargrupp - löpning jönköping