Homogeniserad mjölk

Mjölkens vara eller inte vara har diskuterats sedan urminnes tider och tydligen är det just skandinaverna som konsumerar mest mejeriprodukter i världen. En del studier den senaste tiden fokuserar på hypotesen om att mjölk och framförallt prostatacancer skulle ha ett samband. Trots allt är vi det enda däggdjur i världen som konsumerar mjölk i vuxen ålder. Om det är skadligt för oss vågar inte jag svara på men jag tror i vilket fall inte att det skadar att begränsa konsumtionen.

Nu kanske det finns dem som älskar mjölk över allt annat men som inte kan dricka den på grund av att man tror sig vara laktosintolerant. Vi nordbor har jag utsatt våra kroppar för laktos under flera tusen år och trots detta så finns det en stor mängd skandinaver som inte mår särskilt bra då den hamnar i tunntarmen. Jag har lite svårt att tro på detta då den feta mjölken många gånger var avgörande för att vi nordbor skulle klara det kyliga klimatet. Däremot borde vi ifrågasätta den behandling som vår mjölk utsätts för runt om i Sveriges alla mejerier.


mjölk pastörisering opastörisera lchf löpning homogenisering laktosintolerant intolerant laktos


Normalt är att komjölken har en fetthalt mellan 3,8-4,5 procent. Det som avgör fetthalten är givetvis vilken typ av föda som kon har tillgång till och därför varierar den över året. Den vanliga mjölken separeras från grädden då den kommer till mejeriet och därefter tillsätts rätt fetthalt beroende på vilken sort som tillverkas. I Sverige är det lag på att mjölken måste pastöriseras (en lag som infördes 1937 för att förhindra spridningen av TBC vilket är en sjukdom som inte längre finns hos oss) vilket innebär att mjölken upphettas under en viss tid för att vissa typer av bakterier skall dö som kan vara skadlig för människan. När mjölken pastöriseras så dör givetvis en hel del andra naturliga bakterier, enzymer, vitaminer och andra näringsämnen som är känsliga för höga temperaturer.

Därefter tillsätter man syntetisk A- och D-vitamin vilka är fettlösliga vitaminer. Med andra ord behöver kroppen fett för att kroppen skall kunna ta upp dem. Det är väldigt få vitaminer som tagits fram på kemisk väg som inte innehåller giftiga komponenter från framställningen. Vitaminer skall komma från naturliga källor i dess renaste form och inget annat. Vanlig mjölk genomgår dessutom en homogenisering vilket är en metod för att slå sönder de fettkulor som finns i mjölken och förhindra dessa från att flyta upp till ytan av mjölken. Detta görs genom att man tvingar mjölken genom tunna munstycken under mycket högt tryck. Fettkulorna faller då sönder och blir så små att de kan hållas jämt fördelade i mjölken.


mjölk pastörisering opastörisera lchf löpning homogenisering laktosintolerant intolerant laktos


Problemet med homogeniseringen är att fettkulorna blir lite väl små (0,3µ om jag inte minns fel). Detta gör att fettet inte kan tas upp i tunntarmen. Istället blir tarmen irriterad och symptom liknande laktosintolerans uppstår. Jag brukar därför rekommendera personer som tror sig vara laktosintoleranta att prova att dricka gammeldags mjölk, gärna på fastande mage. Får man ingen reaktion så är det med all säkerhet homogeniseringen som man är känslig mot.

För övrigt letar jag fortfarande efter en bonde som är villig att sälja opastöriserad mjölk till mig. Om någon känner till någon i Jönköpingstrakten så får ni gärna tipsa. Jag lovar att jag kommer att vara diskret och kan till och med sträcka mig så långt att jag maskerar mig och genomför affären nattetid. Jag kanske kan anmäla mig till "Bonde söker fru" och nästla mig in den vägen.

Racketcentrum saknar ventilation

Igår var det ju faktiskt tisdag och då blir det ju nästan alltid badminton. Pierre var tyvärr lite krasslig och därför hoppade förstareserven in som vanligt. Micke är precis som Pierre en lagom bra spelare och därför blir det alltid jämt. Temperaturen inne i hallen var nog en bra bit över tjugo och det kändes därför som att man hade varit ute och simmat istället för att spelat badminton. Svetten fullkomligt rann över hela kroppen. Jag tror i ärlighetens namn inte att man har lagt fem spänn på sina lokaler sedan 80-talet.

Micke drog i vilket fall det längsta strået och vann därför i två raka set. Mycket poäng från båda sidor och en hel del riktigt bra bollar. Idag är det mindre än tre dagar kvar till Stockholm Marathon men jag tror ändå jag skall försöka träna som vanligt. Om det blir gymmet eller en löptur idag har jag ingen aning om.


löpning barfota fivefingers badminton lchf