Risker vid användning av mikrovågsugn

 
Jag tror inte det finns någon som tror att det är helt riskfritt att värma livsmedel med hjälp av mikrovågor. Faktum är att vi gör det ändå och med tanke på att min generation är lite av försökskaniner när det kommer till det mesta så är det nästan omöjligt att veta var alla våra hälsoproblem härstammar ifrån. Som jag skrev för någon vecka sedan så bör man undvika att köra plastlådor i mikrovågsugnen. Anledningen är att processhjälpmedel från tillverkningen riskerar att läcka från plasten och blanda sig med maten. Varningsrapporter om just detta finns publicerade av FDA (amerikansk myndighet för livsmedel- och läkemedelssäkerhet). Med andra ord gör vi säkrast i att först lägga maten på en tallrik innan den värms.
 
Mikrovågsugnen uppfanns av nazisterna som gjorde en rad experiment med mikrovågor och efter kriget var det fler av de allierade länderna som i efterhand följde upp forskningen. Framförallt Sovjetunionen gjorde en grundlig genomgång av riskerna och detta resulterade att mikrovågsugnen var helt förbjuden i Sovjet under 70-talet. Varningar från flera östeuropeiska länder ignorerades och amerikanska myndigheter hävdade att ugnen var helt säker att användas i hushållet. De risker som upptäcktes av ryssarna var omfattande och visade bland annat att mikrovågorna orsakade molekylära förändringar i proteiner, glukosider och alkaloider och gjorde dem cancerframkallande. Framförallt i rotfrukter bildades höga halter av fria radikaler med oxiderande effekt i kroppen.

1989 gjordes även en studie som visade att en rad aminosyror i modersmjölkersättning genomgick en förändring då de utsattes för mikrovågor. Resultatet visade sig bestå av både neurotoxiner (gifter som angriper nervsystemet) och nefrotoxiska (gifter som angriper njurarna). När dessutom modersmjölkersättning allt som oftast värms i plastflaskor är det en stor hälsofara för spädbarn. Mikrovågsugnar innehåller två typer av strålning. Den ena består av radiovågor och den andra av magnetiska vågor som finns i de flesta elektroniska apparater. Radiovågorna har inte någon värmande effekt, däremot påverkar de molekylerna i vatten, fett och socker som absorberar radiovågorna och får dessa att vibrera med hög hastighet. De höga vibrationerna får till följd att molekylerna hettas upp vilket gör att maten blir varm. Accelerationen av molekylerna reulterar i att näringsämnena i maten bryts ned.
 
Nedbrytningen sker främst av B-vitaminer samt vitamin C som alla är vattenlösliga vitaminer. Vitaminerna hettas upp inifrån och förstörs. Men även fettlösliga vitaminer tar stor skada av mikrovågorna och framförallt är det vitamin E som bryts ned. Ett vitamin som motverkar oxidation, hjärt- och kärlsjukdomar samt olika cancerformer. Även aminosyror i kött och livsnödvändiga mineraler skadas. Med andra ord gör vi bäst i att undvika mat tillagad med mikrovågor helt och hållet. De förstör inte bara maten och gör den näringsfattig, den orsakar även molekylära förändringar som gör att maten blir skadlig för oss.
 
 
 
 
När det kommer till livsmedel med vattenlösliga vitaminer bör vi med fördel förtära dem råa då de är känsliga för alla former av upphettning. Framförallt livsmedel innehållande vitamin C är extra känsliga och bör heller inte sparas efter tillredning. Vänta därför med att skära upp paprikan tills övrig mat är tillagad och ät den direkt. Om du nu inte har något alternativ och alltid värmer matlådan på jobbet kan du vara noggrann med att aldrig värma maten i direkt i plastlådan. Stå heller inte framför mikrovågsugnen då maten värms. En hel del strålning läcker ut från luckan och knappsatsen så håll dig på behörigt avstånd. Man kan ju dessutom diskutera hur mycket vår hälsa är värd. Visst kostar det en hel del att äta ute varje dag men det finns ju samtidigt ganska mycket i våra liv som vi kan vara utan och kan bortprioritera.
farligt mikrovågor - mikrovågor - risk mikrovågsugn
Bror

Är mikrovågor farligare än tsunamis?

Svar: HAHA! Ja du ser, det är inte alltid storleken på vågen som räknas :)
John Winglander

Lorena

Är det typ i samtliga fall smartare att äta lådan kall om det smakar ok?

Svar: Absolut! Vad jag vet så finns det inga risker med att äta tillagad mat som inte är uppvärmd. Man kan ju kanske vara lite försiktig nu när det är rötmånad :)
John Winglander

Anonym

Mycket bra och intressant inlägg. Tänkte faktiskt på att detta vore ett ämne för dig att skriva om för någon vecka sedan.
Vi har klarat oss bra utan micro i många år och det är inget vi saknar. Äter hellre maten kall än värmer den i micron.
Du har ju microvågorna kvar i maten långt efter att du har värmt den.

Svar: Jag har faktiskt börjat tina kött och dylikt i varmvatten. Det är bara att lägga köttet i en påse och sänka ner i hett vatten. Tar sällan mer än 10 min. Att mikrovågorna blir kvar i maten var intressant. Detta måste jag forska vidare på. Synd att ditt namn fallit bort vid publiceringen. Tydligen ett problem som blogg.se. Tack ändå för din kommentar :)
John Winglander

Kicki

Hej John.
Det är jag som har skrivit kommenteren som blev anonym.

Jonna

Hej
Kollade upp lite mer och det finns lite olika skildringar kring mikrovågsugnen vilket gör detta intressant. Enligt denna populärvetenskapliga artikel så är mikrovågsugnen uppfunnen av en amerikan http://varldenshistoria.se/vetenskap/uppfinningar/hur-gammal-ar-mikrougnen
Intressant att se att wikipedia säger det samma. Nu är väl dessa inte värdens bästa källor men ibland har wikipedia mer rätt andra källor i och med att andra hela tiden kan lägga till och ändra information för att få den mer korrekt.
Ska bli intressant att söka vidare på vad olika vetenskapliga källor säger. Tills dess får mikron vara kvar i mitt hem för jag tycker den är sjukt praktisk. Kan undvika att använda den så mycket som jag gör nu tills vidare. Tack för tipset! Har hört tidigare om att mikrovågsugnar inte är så bra men jag har aldrig tagit det så seriöst. Precis som stekpannor av teflon så finns de i de flesta hem.

Svar: Med all säkerhet är det sant att det var en amerikan som tog på sig äran för att ha uppfunnit mikrovågsugnen. Nazisterna experimenterade med mikrovågor och serverade dess potential för de allierade då andra världskriget var över. Deras patent blev ogiltiga och därför var det fritt fram att att inte bara vidareutveckla deras forskning utan även ta del av deras vetenskapsmän. Just därför var det inte särskilt svårt för amerikanerna att få ut mikrovågsugnen på marknaden då all forskning redan var gjord. Givetvis borde jag ha uttryckt mig annorlunda i inlägget. Mikrovågor ÄR inte bra för våra livsmedel och jag är ganska säker på att en hel del studier inte blivit publicerade då forskningen har motarbetats av industrin.
Teflon är så klart inte särskilt bra tillsammans med matlagning. Själv använder jag bara gjutjärnspannor som dessutom har positiva egenskaper då det kommer till järnupptaget. Hör gärna av dig igen ifall du hittar intressanta studier om mikrovågor. Det är ju vktigt att vi vänder hypotesen åt alla håll och kanter för att få en sanningsenlig bild av mikrovågsugnen.

Trevlig helg!
John Winglander

Jonna

Ja det är helt sjukt hur industrierna kan påverka forskningen. Tack för hjälpen med den bredare bilden av historien. Gissade till mig att det var något sådant.