Biverkningar av Aspartam

Här kommer ett sista inlägg om Aspartam och de kända biverkningar som rapporteras sedan 1984, ett år efter att den godkänts som livsmedelstillsats. Även om många läkare är väl medvetna om symptomen och dess ursprung så är det sällan det tas upp i journaler. Dessutom är det ju svårt att misstänka en livsmedelstillsats som har godkänts av våra myndigheter. Som jag nämnde i mitt första inlägg finns det idag 92 kända biverkningar på FDA's lista och nedan listas de vanligaste.
 
Ögon: Blindhet på ett eller båda ögonen. Försämrad syn och/eller andra ögonproblem som t ex: suddighet, ljus blixtar, snirkliga linjer, tunnelseende, minskad mörkerseende. Smärta i ena eller båda ögonen. Minskad tårutsöndring. Problem med kontaktlinser. Utstående ögon.
 
Öron: Tinnitus - ringningar eller surrande ljud. Allvarlig intolerans för buller. Hörselnedsättning.
 
Nervsystem: Epileptiska anfall. Huvudvärk, migrän (vissa allvarliga). Yrsel, ostadighet, förvirring och minnesförlust. Svår trötthet och sömnighet. Parestesier eller domningar i armar och ben. Svårt sluddrande tal. Svår hyperaktivitet och rastlösa ben. Atypiska ansiktssmärta. Svår tremor.
 
Psykologiska/psykiatriska: Svår depression. Irritabilitet. Aggression. Ångest. Personlighetsförändringar. Sömnlöshet. Fobier.
 
Bröst: Hjärtklappning, takykardi. Andnöd. Högt blodtryck.
 
Gastrointestinal: Illamående. Diarré, ibland med blod i avföringen. Buksmärta. Smärta vid sväljning.
 
Hud och allergier: Klåda utan utslag. Läpp- och munreaktioner. Nässelutslag. Förvärrade luftvägsallergier som astma.
 
Endokrina och metabola: Förlust av kontrollen av diabetes. Menstruella förändringar. Förtunning eller förlust av hår. Markant viktminskning. Gradvis viktökning. Lågt blodsocker (hypoglykemi). Svår PMS.
 
Övriga: Ökad frekvensen av tömning och bränning vid urinering. Överdriven törst. Vätskeansamling. Bensvullnad och uppblåsthet. Ökad känslighet för infektioner.
 
Ytterligare symptom på aspartam-toxistitet omfattar de mest kritiska symptom: Död. Oåterkalleliga hjärnskador. Missbildningar, inklusive psykisk utvecklingsstörning. Magsår. Aspartammissbruk och ökat sug efter sötsaker. Hyperaktivitet hos barn. Svår depression. Aggressivt beteende. Självmordsbenägenhet.
 
Aspartam kan härma eller utlösa följande sjukdomar:
Kroniskt trötthetssyndrom
Epstein-Barr
Postpoliosyndromet
Borrelia
Grave's sjukdom
Ménières sjukdom
Alzheimers sjukdom
ALS
Epilepsi
Multipel skleros (MS)
EMS
Hypotyreos
Kvicksilverkänslighet från amalgamfyllningar
Fibromyalgi
Lupus
Icke-Hodgkins
Lymfom
Attention Deficit Disorder (ADD)
 
Om du vill läsa mer om Aspartam och de effekter som ämnet har på hälsan kan jag rekommendera den amerikanska sidan Dorway.com som har samlat en hel del information under åren och är drivande i debatten i USA. På sidan finns även en del dokument och rapporter på svenska.
 
 
E951 - aspartam - sötningsmedel
Eric

För ett par år sedan slutade familjen att dricka saften Fun light. Hade läst om en som använt Fun Light för att ta död på myror vid husväggen. Givetvis var jag tvungen att testa detta. Det kändes otroligt att något man stoppar i sig dödar insekter.
Jag provade detta mot myror som jag hade kring mitt hus och mycket riktigt efter någon dag fanns det ingen aktivitet längre. Myrorna var borta.
Sedan dess dricker vi inte Fun Light men nästa gång vi har myror runt huset kommer jag att köpa Fun light för det är trots allt det billigaste myrmedlet.

Svar: Fun Light är ett grymt insektsmedel! Jag brukar rekommendera att man använder saften runt sitt växthus. Jag tror iofs att Fun Light numera erbjuder saft sötad med Stevia men det är helt klart bättre att bara lägga i lite färska bär i vattnet :)
John Winglander

Jess

Jag undrar om du kan ge mig din informationskälla angående detta inlägg då mycket utav det inte stämmer. Vore tacksam om du ville dela med dig.
Du skriver tex att: Missbildningar, inklusive psykisk utvecklingsstörning. Hyperaktivitet hos barn. Svår depression. Aggressivt beteende. Självmordsbenägenhet. beror på aspartam. Inget av detta är sant.

Svar: Källan är FDA (Food and Drug Administration) vilket är högsta instans inom livsmedelssäkerhet i USA. Aspartam är känt som den värsta tillsats vi hittar i våra livsmedel (förutom fluor). Om du inte har forskat själv inom området antar jag att du hittat studier finansierade av Monsanto, GD Searle eller något form av livsmedelsföretag som använder produkten.
John Winglander

Jess

Forskning kring allt detta med ligth visar att den inte är hälsosam men inget är hälsosamt om man använder det fel. Jag är ingen förespråkare av ligth överhuvudtaget men tex add föds man med det är inget som aspartam kan orsaka efter födseln, många av dom saker du rabblat upp som man kan få utav aspartam är inte sant. Du får dessa problem vare sig du har ett intag av det eller ej. Jag har barn med npf och jag har inte haft nåt som helst intag av aspartam vare sig under graviditeten eller ammningstiden, så då är min fråga till dig, vad orsakade att mina barn fick dessa problem?Man ska inte alltid lita på forskning då många forskningar enbart går ut på att tjäna pengar.

Svar: Givetvis skall man inte lita på all forskning men jag har för vana att alltid kolla jävsdeklarationer samt även kolla tänkbara kopplingar mellan forskare och industri. Onekligen grundar du dina egna teorier på någon form av källa, om det nu inte är så att du under en lång tid bedrivit egna studier.
Vad som orsakar olika sjukdomar är det svårt att veta. Särskilt då vi utsätts för en stor mängd kemikalier i vårt dagliga liv. NPF har förmodligen alltid funnits och förmodligen såg dessa "symptom" dagens ljus då något form av särintresse såg en möjlighet att tjäna pengar på människor som är olika vilket vi alla är. Det är ju oftast så läkemedelsindustrin fungerar. Man skapar ett läkemedel som har en viss effekt på människan och därefter skapar man en diagnos för att kunna medicinera så många människor som möjligt.

Till att börja med: Hur vet man att man föds med denna diagnos? Är det något som man märker efter en tid eller är det helt enkelt en diagnos som läkemedelsindustrin hittat på för att tjäna pengar? Vi är alla olika och föds med olika förutsättningar. Vissa har lätt att lära medans andra har det lite svårare. Vem vet, kanske är det så att vissa barn uppträder på ett visst sätt på grund av att de är understimulerade eller helt enkelt är egna individer som inte vill göra sådant som andra vill och därför inte låter sig styras lika lätt.

Det är ju även lätt för sjukvården att hävda att vi föds med en viss diagnos trots att den exempelvis blivit känd efter en viss vaccinering. Vaccinationer har en lång rad biverkningar som sjukvården inte informerar om. Alla biverkningar står på bipacksedeln och är ett resultat av läkemedelsbolagets egna forskning.

Jag håller helt och hållet med om att vi skall ifrågasätta all forskning och information som kommer från andras övertygelser och det är ju just det som ges ett stort utrymme på min blogg. Precis som din egen presentation på din blogg är det helt frivilligt att läsa och ta till sig av det som jag skriver om. Finner man det stötande eller om det inte går i samklang med ens egna övertygelser så rekommenderar jag att man slutar läsa. Den mesta information vi bär på är inte vår egen utan är kort och gått någon annans information som vi repeterar. Så även dina argument och uppfattningar om omvärlden.
John Winglander

Alexander Hansson

Det här var det löjligaste jag någonsin läst.
Du har inte en enda trovärdig källa.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/E-nummernyckeln---godkanda-tillsatser/Sotningsmedlet-aspartam/

Svenska livsmedelsverket är en icke vinstdrivande organisation, som inte tjänar pengar på att godkänna substanser som tex aspartam, dom gör forskning utifrån verkligheten inte som skrämselpropaganda som dorway.com försöker sprida.

Läs på gör om gör rätt, det finns ingen som har kunnat bevisat minsta nackdel med aspartam. Det kan finnas, men det går inte bevisa det än.
Drick med måtta så är det ingen risk, förutom att du går ner i vikt när du bytt från det nytta alternativet som vanligt socker är. För det är ju mycket bättre med riktigt socker, eller?

Svar: Tyvärr kan jag bara kontra med att din kommentar förmodligen är den löjligaste och mest naiva kommentar som jag fått. Din argumentation innehåller en hel del faktafel till att börja med.
Att se Svenska Livsmedelsverket som en trovärdig källa bevisar bara att du är ser information från myndigheter som absoluta sanningar. Forskning inom nutrition har varit ett fristående akademiskt ämne sedan sextio är tillbaka och har ingen som helst verklighetsförankring utan forskningen kommer i nio fall av tio från livsmedelsindustrin (både direkt och indirekt via finansiering). SLV bedriver inte själva någon forskning utan ansvarar mest för livsmedelsmärkning och implementera de nordiska kostråden.

Livsmedelssäkerheten står EFSA för som är en organisation inom EU och mycket av de tillsatser som godkänns av EFSA kommer ursprungligen från USA och FDA.

Livsmedelsverket tillsammans med dess dietister gör inget annat än följer den forskning som finns inom nutrition. Forskningen kommer från livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin just på grund av den enorma tillgång till pengar som av förklarliga skäl finns just där.

Industrin använder i sin tur så kallade Key Opinion Leaders (KOL) vilket är inskränkta experter inom Livsmedelsverket som för ett mindre arvode förmedlar industrins intressen och forskningsresultat. Att flertalet av Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens experter har ekonomiska intressen inom industrin är inget nytt och avslöjas år efter år.

Aspartam har ett femtiotal biverkningar som alla är väl dokumenterade av FDA (Food and Drug Administration). Hjärntumörer tillhör en av de allvarligaste. G.D. Searle upptäckte aspartam redan på 60-talet, varför tror du det tog tjugo år innan ämnet godkändes? Lobbying kan faktiskt ta så lång tid :)

Mitt tips till dig är att du försöker skapa dina egna sanningar genom att söka dem själv och inte bara godta sanningar som repeterats av andra. Du kanske vaknar upp och inser att världen inte är riktigt den som vi tror.
John Winglander

Magnus Franzén

Ett suveränt blogginlägg!
Det självklara borde vara att tänka själv, ta reda på fakta genom att själv undersöka olika möjliga och omöjliga teorier eller fakta. Konstigt nog litar folk blint på det som strömmar ut från institutioner och företag som är allt annat än oberoende och fria. Förstår inte detta "stoppa huvudet i sanden"-beteende. Kan det vara så att folk inte orkar med att ta in allt jobbigt som sköljer över oss i dagens genomstressade samhälle?
Hur som helst, givetvis är Aspartam farligt. Oavsett om du "dricker med måtta" så glöm inte bort den cocktail-effekt man får man lägger samman allt skit man får i sig från olika produkter. Då är det inte små intag vi snackar om längre.

Tack för ett bra inlägg och kämpa på!

Svar: Hej Magnus!Tack för din kommentar! Förmodligen är det precis som du skriver och givetvis är det även syftet med all underhållning som vi bombarderas av i dagens samhälle. Om man lyckas trollbinda befolkningen framför TVn finns inte bara möjligheten till hjärntvätt, vi kommer också bli en lätthanterlig befolkning som varken har tid eller lust att ifrågasätta alla sanningar som selektiv information som strömmar genom olika mediafilter. Fortsätt ifrågasätt både andras och dina egna åsikter! :)
John Winglander