Risker vid användning av mikrovågsugn

 
Jag tror inte det finns någon som tror att det är helt riskfritt att värma livsmedel med hjälp av mikrovågor. Faktum är att vi gör det ändå och med tanke på att min generation är lite av försökskaniner när det kommer till det mesta så är det nästan omöjligt att veta var alla våra hälsoproblem härstammar ifrån. Som jag skrev för någon vecka sedan så bör man undvika att köra plastlådor i mikrovågsugnen. Anledningen är att processhjälpmedel från tillverkningen riskerar att läcka från plasten och blanda sig med maten. Varningsrapporter om just detta finns publicerade av FDA (amerikansk myndighet för livsmedel- och läkemedelssäkerhet). Med andra ord gör vi säkrast i att först lägga maten på en tallrik innan den värms.
 
Mikrovågsugnen uppfanns av nazisterna som gjorde en rad experiment med mikrovågor och efter kriget var det fler av de allierade länderna som i efterhand följde upp forskningen. Framförallt Sovjetunionen gjorde en grundlig genomgång av riskerna och detta resulterade att mikrovågsugnen var helt förbjuden i Sovjet under 70-talet. Varningar från flera östeuropeiska länder ignorerades och amerikanska myndigheter hävdade att ugnen var helt säker att användas i hushållet. De risker som upptäcktes av ryssarna var omfattande och visade bland annat att mikrovågorna orsakade molekylära förändringar i proteiner, glukosider och alkaloider och gjorde dem cancerframkallande. Framförallt i rotfrukter bildades höga halter av fria radikaler med oxiderande effekt i kroppen.

1989 gjordes även en studie som visade att en rad aminosyror i modersmjölkersättning genomgick en förändring då de utsattes för mikrovågor. Resultatet visade sig bestå av både neurotoxiner (gifter som angriper nervsystemet) och nefrotoxiska (gifter som angriper njurarna). När dessutom modersmjölkersättning allt som oftast värms i plastflaskor är det en stor hälsofara för spädbarn. Mikrovågsugnar innehåller två typer av strålning. Den ena består av radiovågor och den andra av magnetiska vågor som finns i de flesta elektroniska apparater. Radiovågorna har inte någon värmande effekt, däremot påverkar de molekylerna i vatten, fett och socker som absorberar radiovågorna och får dessa att vibrera med hög hastighet. De höga vibrationerna får till följd att molekylerna hettas upp vilket gör att maten blir varm. Accelerationen av molekylerna reulterar i att näringsämnena i maten bryts ned.
 
Nedbrytningen sker främst av B-vitaminer samt vitamin C som alla är vattenlösliga vitaminer. Vitaminerna hettas upp inifrån och förstörs. Men även fettlösliga vitaminer tar stor skada av mikrovågorna och framförallt är det vitamin E som bryts ned. Ett vitamin som motverkar oxidation, hjärt- och kärlsjukdomar samt olika cancerformer. Även aminosyror i kött och livsnödvändiga mineraler skadas. Med andra ord gör vi bäst i att undvika mat tillagad med mikrovågor helt och hållet. De förstör inte bara maten och gör den näringsfattig, den orsakar även molekylära förändringar som gör att maten blir skadlig för oss.
 
 
 
 
När det kommer till livsmedel med vattenlösliga vitaminer bör vi med fördel förtära dem råa då de är känsliga för alla former av upphettning. Framförallt livsmedel innehållande vitamin C är extra känsliga och bör heller inte sparas efter tillredning. Vänta därför med att skära upp paprikan tills övrig mat är tillagad och ät den direkt. Om du nu inte har något alternativ och alltid värmer matlådan på jobbet kan du vara noggrann med att aldrig värma maten i direkt i plastlådan. Stå heller inte framför mikrovågsugnen då maten värms. En hel del strålning läcker ut från luckan och knappsatsen så håll dig på behörigt avstånd. Man kan ju dessutom diskutera hur mycket vår hälsa är värd. Visst kostar det en hel del att äta ute varje dag men det finns ju samtidigt ganska mycket i våra liv som vi kan vara utan och kan bortprioritera.
farligt mikrovågor - mikrovågor - risk mikrovågsugn

Problem med bloggen

För de flesta som besökt bloggen det senaste dygnet har det sett lite lustigt ut. Menyn har hamnat längst ner till höger och ett inlägg har på ett mystiskt sätt hamnat där menyn brukar vara. Jag kan tyvärr inte göra något åt detta då det är blogg.se som har problem med tjänsten. Innan jag fattade detta vände jag upp-och-ner på varenda kodmall och gick i genom all html i de senaste inläggen utan att hitta något konstigt. Det har helt klart varit en del strul de senaste veckorna så jag antar att man har sommarjobbare på kontoret. Tills det är fixat så får ni helt enkelt acceptera lite skönhetsfel.


syntax error