Vad skall man ha på sig

Det finns en överhängande risk att det blir löjligt kallt i morgon. Om dessutom nordanvinden fläskar på så kan det vara läge att vara rejält förberedd. När det är kallt ute är det viktigt att klä sig rätt och framförallt lagom. Om man blir för kall går det åt grymt mycket energi till att hålla kroppen varm men det samma gäller ifall du blir för varm. Basalomsättningen ökar då kroppen lägger fokus på att upprätthålla rätt kroppstemperatur. Energin vill vi ju ha till löpningen och inget annat.

Funktionskläder finns för att styra denna reglering och ser dessutom till att fukt enkelt transporteras bort från kroppen med hjälp av de olika lagren. Ett bra underställ med denna förmåga är därför nödvändigt. Ovanpå understället kan man använda antingen en funktions t-shirt eller en långärmad löpartröja. Är det riktigt kallt fungerar det med båda delar. På underkroppen fungerar det fint med långa löpartights och om du vanligtvis fryser om låren kan det vara skönt att använda ett par med windstopper upptill. På överkroppen behöver vi även ett sista lagar som är vindtätt i form av en löparjacka eller liknande. Val av material och tjocklek får helt enkelt temperaturen avgöra.vinter löpning lager

 


Den svåra biten är allt som oftast val av mössa, vantar och i mitt fall även sockor. Det finns lite olika löparmössor med olika tjocklek och oftast kan man få hjälp av kunnig personal i butiken. Löparhandskar brukar däremot vara ganska tunna så är det riktigt kallt kan det vara smart att välja ett par skidhandskar istället. Dessa finns i regel i en rad olika modeller. Springer man i Fivefingers som jag gör så blir det valet av sockor som är den svåraste biten. Utbudet av tåsockor är inte det bästa. I morgon kommer jag förmodligen använda mig av dubbla par och sen är det bara att hålla tummarna.

Idag har jag köpt mig en ny mössa av märket Björn Dählie som jag tror väldigt mycket på. Dessutom har jag investerat i en rånarluva/ninjamask. Om vinden biter tag i kinderna så kommer nog denna bli en riktig hit. På händerna kommer jag att använda skidhandskar. Det kan oftast vara bra att frysa något om fingrarna när man börjar springa. Då riskerar inte händerna att bli för varma för det är inte heller särskilt behagligt.


löpning vinter lager rånarluva

Suzan

Ååhh.. vart har du köpt ninjamasken? VILL HA!!!

Åsa

All heder åt er som kubbade idag, jag backade pga kylan, men viljan fanns där och jag hade t o m fått med mig en vän.=) Vi har dock bestämt oss för att vara med på Vårruset istället, då vet vi att det inte är så här jäkla kallt!=))

Patric

Det är en härlig känsla att kunna springa fastän det är riktigt kallt. Jag har börjat springa med Lungplus när det är riktigt kallt, en liten fukt- och värmeväxlare som man har i munnen. Luften man andas in blir uppvärmd och inte alls lika torr. http://www.lungplus.se/

John

Suzan:

Den fanns att inhandla på Team Sportia :)Åsa:

Det är bra att ha tydligt utsatta mål. Lycka till med träningen inför Vårruset :)Patric:

Vi hade med oss en tjej som hade lite problem med astam som använde Lungpuls och det verkade fungera fint. Annars tror jag det är ganska individuellt. Själv har jag inga störra problem med luftrör eller lungor vid kyla.