D-vitamin och nordbor

I morgon kommer vi att gå in i november månad och vi kan därför konstatera att vi med all säkerhet inte kommer att kunna tillverka något eget D-vitamin förrän i mars. Med hjälp av kolesterol och UVB-strålning från solen tillverkar vi människor D-vitamin i huden, men när solen ligger under 45 graders vinkel på himlavalvet träffas vi av fel våglängd. D-vitamin, precis som alla andra fettlösliga vitaminer, kan lagras i levern med detta förråd räcker inte särskilt länge. Strålningen som vi utsätter vår kropp för i solariet har vi inte heller någon större användning av då den med all säkerhet består av UVA-strålning.Solarium gör dig enbart brun

solarium d-vitamin

 

 


Själv äter jag tillskott av animaliskt D-vitamin året om. Oftast tillverkas detta genom att bestråla kolesterol från ullfett. D3-vitamin kommer från animalier och är av samma form som det vi själva kan tillverka. D2-vitamin kommer från vegetabilier och har inte riktigt samma effekt som D3 och dessutom är det i väldigt små mängder. Undantaget är kantareller som har stora mängder vitamin D2.

I övrigt kan vi hitta en hel del D-vitamin i fet fisk (ål, makrill, lax etc.) och även i äggula. Berikade livsmedel som margariner och lättmjölk innehåller en betydande mängd men som ni vet så rekommenderar jag inte dessa livsmedel till någon utan de bör helst undvikas.
Om du inte äter fisk så kan du äta löjliga mängder kantareller istället

kantareller d-vitamin