Varning för ny choklad

Jag har ju tidigare skrivit mycket gott om Lindt's 70-procentiga choklad som är helt fri från tillsatser. Det är den fortfarande och det finns ingen anledning till oro. Men det har tyvärr kommit en ny utgåva som man lätt kan förväxla med den tidigare. Den nya chokladkakan från Lindt heter "Mild 70 %". Den innehåller exakt samma ingredienser som föregångaren frånsett en liten tillsats. Av någon anledning har man slängt med emulgeringsmedlet sojalecitin. Sojalecitin används för att olika ingredienser skall blanda sig lättare. Så vi har alltså två identiska chokladkakor men i den ena är det svårt att blanda de olika ingredienserna.

Sojalecitin får man från soja som har processats i en rad olika steg. Man börjar med att mekaniskt bearbeta sojabönan så att det istället blir flingor. Sedan tillsätter man det explosiva lösningsmedlet hexan för att utvinna fettet från dessa flingor. De avfettade flingorna blir billigt sojaprotein och sojamjöl som kan användas i vissa livsmedel.

Fettet som separerades vid hexanextraktionen är ännu mer intressant för livsmedelsindustrin. Den består i detta läge av trögflytande råolja som tillsammans med en illaluktande massa har sjunkit till botten i de tankar som använts. Man separerar dessa genom hett vatten och centrifuger i olika steg. Oljan är raffinerad och kan med ytterligare kemiska processer bli den välkända ingrediensen "vegetabilisk olja". Denna olja kan man processa med fler kemikalier och genom härdning av fettsyrorna får vi vad brödtillverkarna kallar "härdat eller delvis härdat vegetabiliskt fett".

Den illaluktande sörjan som separerades från oljan genom centrifugeringen bleks och behandlas med aceton och blir en riktigt passande ingrediens i bland annat chokladkakor. Men det går även fin-fint att använda sojalecitin i målarfärger, kosmetika och sprängämnen. Sedan kan man också efter en klarningsprocess använda skiten i näringstillskott.lindt 70 mild sojalecitin

Lorena

Har det några kända direkta bieffekter? Att det är onaturligt och rätt äckligt, ser ju en (läskunnig :p) amfibie, men vad kan det ställa till med i kroppen som man VET?Är bara nyfiken, du verkar påläst!

John

Är det något som jag kan rekommendera alla mina läsare att avstå från så är det just livsmedel som innehåller sojalecitin. Det finns en rad tillsatser på marknaden som använder hexan och bensin vi extraktionen. Tyvärr är det inte alltid lätt att få bort skiten sedan. Särdkilt sojlecitin innehåller mycket rester av hexan eller bensin. Sojalecitin är nämligen väldigt känsligt mot upphettning och det är just genom upphettning som man driver ut hexanet/bensinen efter extraktionen. Därför är just sojalecitin en av de tillsatser som innehåller mest rester från extraktionenAtt det inte hör hemma i kroppen det förstår man säkert. Hexan och bensin är mycket cancerframkallande och borde inte finnas livsmedel som vi äter.Ekologiska livsmedel får inte innehålla sojalecitin därför kan det vara ett säkert kort att välja detta alternativ.

Lorena

Tack John, dig kan man alltid lita på gällande att få ett ordentligt svar!Var osäker på om det var sojaleicitinet som sådant som var (mest) kass eller om det var "resterna" från utvinningen som var värst.Haha, det verkar ganska självklart att eko-varor ej frår innehålla detta när du beskriver processen! Mycket kan man komma undan med men inte allt inte! L

Andréas

Om du vill ha riktigt god och ren choklad kan jag rekommendera dig http://www.malmochokladfabrik.se/ Sveriges enda tillverkare av choklad direkt från bönan.

John

Tack för tipset! Jag har kontaktat dem för att reda ut en del begrepp ;)

Melker Holmgren

Har vart och kollat i butiken efter choklad utan sojalecitin hittade 3 sorter linth 85% och två andra som var ekologiska. Det roliga var att jag hittade en som det var rappslecitin i. Vet du vad det är? Bättre eller särmre? Jag tog den 85% vanliga chokladen utan tillsatser! :)

John

Rapslecitin precis som all annan lecitin bör undvikas helt. Anledningen att sojalecitinet är värst är dels på grund av sojaproteinet inte tål uppvärmningen så bra då man tvättar proteinet från hexan eller bensin och därför används en lägre temperatur. Sedan är sojalecitinet klart det billigaste att tillverka och därför vanligast förekommande.Jag är inte riktigt säker på Lindts 85%. Jag har för mig att det är något lustigt med den chokladen. Jag skall försöka ta reda på detta och återkomma till dig. Eguale är ett annat bra alternativ till fin choklad. Deras förpackningar är svarta och brukar prydas med en fågel som har en kakaoböna i näbben.

John

Melker:

Lindts 85-procentiga är mycket riktigt fri från tillsatser men fettreducerad kakao är dock en ingrediens som man kan ha lite koll på. Oftast används detta för att dryga ut chokladen och få mer för pengarna helt enkelt. Problemet är oftast att man då tillsätter mer socker för att den inte skall bli för bitter. Därför brukar man kunna känna på smaken om dessa chokladkakor håller hög kvalitet eller inte.

Anonym

Konstaterar: Vart man än vänder sig så har man näsan fram och ändan bak. :) Svårt att hitta mat som är på "riktigt" nu för tiden allt verkar ha blivit rört av den store Mammon och hans anhängare. Det viktiga är vinst och effektivitet och detta uppnås med alla tillgripliga medel.

John

Precis! Det är faktiskt riktigt tragiskt. Choklad är kanske inte något man vanligtvis äter då man kör LCHF men det kan vara gott att ta en ruta någon gång då och då. Därför känns det skönt att det finns åtminstone en liten chokladkaka som är fri från sojalecitin.