Coca-Colas Powerade

I förra numret av Runners World skickade man med en påse med de rätta ingredienserna för att tillverka en egen Powerade i form av ett pulver. Powerade kallas för en isometrisk dryck och sägs innehålla en unik sammansättning mellan mineraler och kolhydrater. Man menar att den återställer vätskebalansen, förlänger uthålligheten samt hjälper kroppen att återhämta sig. Givetvis gör den det, och det gör vatten och annan läsk också.

Powerade innehåller till störst del socker och fruktos. Fruktos används i de flesta av Coca-colas produkter och sägs vara det socker som bidrar till fetman allra mest. Fruktos kan bara metaboliseras i levern och kan vid överdriven konsumtion orsaka fettlever. Salterna som finns i läsken kommer från citronsyran. Man skriver dock inte deras kemiska beteckning som råkar vara E330, E331 samt E332. Därefter följer den underbara ingrediensen "aromer" som egentligen kan bestå av vilken skit som helst.


Om du är sugen på kemikalier

Powerade

 


Givetvis måste man använda sig av ett stabiliseringsmedel som håller ihop alla kemikalier och det gör man enklast med E414 som också heter Akaciagummi. För att få lite färg på tillvaron nöjer man sig inte med ett färgämne utan använder sig i detta fall av E171 och E133, a k a Briljantblått och Titandioxid.

Jag har faktiskt inte en aning om vad denna läsk kostar men förmodligen är den dyrare än traditionellt sockervatten då den påstås ge otroliga fördelar för idrottsmän. Sportdryck kan du givetvis göra enkelt själv och då får du dessutom en dryck som du kan använda utan att riskera att få en allergisk chock. Att Coca-Cola och Pfizer går varandras ärenden råder det inget tvivel om för mig. Ju mer kemikalier och socker vi får i oss, ju mer allergi- och blodfettssänkande medicin får Pfizer sälja (läs vidare om ILSI).

Martin

Visst är det fantastiskt vad marknadsföring kan göra.Som tillägg till ditt inlägg om att göra sin egna dryck så, använd mineralsalt istället så får man även kalium och magnesium och inte bara natrium, precis som en powerade! (som för övrigt får sina salter från magnesiumklorid, natriumcitrat och kaliumcitrat, om vi ska vara korrekta)För någon på LCHF kan det vara intressant att blanda enbart vatten och mineralsalt kanske, så slipper man kolhydraterna.

mikael

Jag börjar genast rapa och får skitont i matstrupen av den förbannade drycken :)

Den är riktigt obehaglig.