Onsdagens intervaller

För första gången körde jag alla intervaller i Fivefingers som dessutom gick på asfalt. Någon smärta i efterhand är inte att tala om. Nu kan jag inte tänka mig att springa på något annat vis än i minimalistiska skor eller barfota. Även om det var löjligt varmt idag så tycker jag att det blev ganska bra fart. Upplägget bestod först av 2000 meter följt av fem stycken fyrahundringar.

Fyrahundringarna låg mellan 70 och 78 sekunder vilket jag får vara nöjd med i värmen. Medelpulsen var dock blygsamma 156 men det får väl kompletteras med en maxpuls på hela 174 vilket är mycket för mig. Totalt blev det inte mer än 10 km under dagens träning men det var riktigt kul med intervaller idag. Som vanligt blev det nerjogg barfota på gräsplanen. I morgon finns det en löjligt liten chans att jag orkar vakna för ett morgonpass. Men tanken är väckt och det är ju det som är räknas.


Barfota löpning

Coca-Colas Powerade

I förra numret av Runners World skickade man med en påse med de rätta ingredienserna för att tillverka en egen Powerade i form av ett pulver. Powerade kallas för en isometrisk dryck och sägs innehålla en unik sammansättning mellan mineraler och kolhydrater. Man menar att den återställer vätskebalansen, förlänger uthålligheten samt hjälper kroppen att återhämta sig. Givetvis gör den det, och det gör vatten och annan läsk också.

Powerade innehåller till störst del socker och fruktos. Fruktos används i de flesta av Coca-colas produkter och sägs vara det socker som bidrar till fetman allra mest. Fruktos kan bara metaboliseras i levern och kan vid överdriven konsumtion orsaka fettlever. Salterna som finns i läsken kommer från citronsyran. Man skriver dock inte deras kemiska beteckning som råkar vara E330, E331 samt E332. Därefter följer den underbara ingrediensen "aromer" som egentligen kan bestå av vilken skit som helst.


Om du är sugen på kemikalier

Powerade

 


Givetvis måste man använda sig av ett stabiliseringsmedel som håller ihop alla kemikalier och det gör man enklast med E414 som också heter Akaciagummi. För att få lite färg på tillvaron nöjer man sig inte med ett färgämne utan använder sig i detta fall av E171 och E133, a k a Briljantblått och Titandioxid.

Jag har faktiskt inte en aning om vad denna läsk kostar men förmodligen är den dyrare än traditionellt sockervatten då den påstås ge otroliga fördelar för idrottsmän. Sportdryck kan du givetvis göra enkelt själv och då får du dessutom en dryck som du kan använda utan att riskera att få en allergisk chock. Att Coca-Cola och Pfizer går varandras ärenden råder det inget tvivel om för mig. Ju mer kemikalier och socker vi får i oss, ju mer allergi- och blodfettssänkande medicin får Pfizer sälja (läs vidare om ILSI).

Mindre blåsor vid barfotalöpning

Trots att det var löjligt varmt på eftermiddagen så var jag tvungen att sticka ut och springa lite. Ingen pulsklocka idag utan det blev impulsiv löpning med en del fartökningar. Totalt blev det 14 kilometer och nästan 4 av dessa avklarades helt barfota. Givetvis valde jag att springa hela Vätterstranden utan skor i hopp att någon skulle bli imponerad och visst var det ett par tre stycken som kände sig manade att språka jämsides på cykel.

Nästa vecka kan jag nog öka på distanserna något då 15 km känns som värsta rutinrundan. 17 km får det bli nästa vecka och framöver. Jag är så fantastiskt lycklig för att det känns så bra i kroppen för tillfället. Lite blåsor får man dock räkna med när man springer barfota på asfalt. Nu är de dock mindre och inte fyllda av blod vilket är ett stort plus. Länge leve våra underbara fötter!


En betydligt kallare dag vid Vätterstranden