Det brast för Pierre

Igår var det tisdag vilket oftast innebär 50 minuter svettig badminton. Igår blev det dock bara tio minuter badminton då Pierre hade oturen att råka ut för någon form av bristning i vaden. Det är aldrig kul då någon skadar sig men vi får väl vara glada för att det inte var hälsenan som gick. Det är ju annars ett ganska vanligt fenomen då det kommer till badminton på denna nivå.

Det knäppa var ändå att när vi lämnade hallen fick jag helt plötsligt ont i foten och fick svårt att sätta ner den. Resultatet blev helt enkelt att två herrar i undre medelåldern haltade mot parkeringen. Undrar just om någon fick bilden av att det blev slagsmål på planen. Det händer ju iofs att vi inte är riktigt överens om resultatet men denna gång var vi mest gamla och slitna. Nu får vi hoppas på att Pierre återhämtar sig snabbt så att inte banan står tom allt för länge.


Badmintonplan

Lidingöloppet har fått en ny hemsida

Det var väl ändå på tiden att Lidingöloppet snyggade till sin webbplats. Den förra var ju inte direkt inspirerande och med tanke på att Lidingöloppet har arrangerats sedan 1965 och sen att internet som globalt nätverk drog igång på allvar i början på 90-talet så kan man ju se det hela som en sensation. De kom väl kanske på att internet kanske inte är en fluga trots allt.

Den nya plattformen är snygg och enkel att navigera och jag tror på fullaste allvar att den kommer att bidra med fler besökare. Know IT var tydligen företaget som fick äran och jag tycker de gjorde ett bra jobb. Bra där!


Lidingöloppet ny hemsida

Livsmedelsverket är ett hot mot folkhälsan

Återigen går flertalet överläkare, professorer och docenter ihop och kritiserar Livsmedelsverkets kostråd. Debattartikeln publiceras i flertalet tidningar men når som vanligt inte kvällspressen och utan att gräva allt för mycket i frågan så vet vi ju redan varför. Upphovsmännen till artikeln är samma personer som för tre år sedan avslöjade SLV's bluff då de letat fram 72 studier som påstods stödja det mättade fettets skadlighet.

I den nya artikeln kritiserar man våra myndigheter på nytt och varnar för deras kostråd som inte är något annat än ett hot mot vår folkhälsa. Till och med WHO och FAO backar upp den nya forskningen och menar nu att det inte finns någon forskning som visar att mättat fett ökar risken, vare sig för hjärtinfarkt, fetma eller diabetes. Trots detta vägrar våra myndigheter ändra sina kostråd och fortsätter hävda att de har forskning som stödjer deras fettsnåla inriktning. Forskning som finansieras och genomförs av livsmedels- och läkemedelsindustrin.

Givetvis är det en hel del prestige och stolthet som är en del i problemet. Flertalet kostexperter kommer förmodligen inte erkänna att de har haft fel under alla år. Trots detta har man lyckats hitta en herre vid namn Walter Willett som går mot strömmen. Han erkänner att "fett är inte problemet. Om amerikanerna kunde eliminera alla söta drycker, potatis, vitt bröd, pasta, vitt ris och sötsaker, då skulle vi kunna sopa bort alla problemen med övervikt och diabetes".


livsmedelsverket lobbyism jäv

 


Ett annat stort problem med dagens kostråd är att andelen fleromättat fett i form av omega-6. Omega-6 är inget problem så länge vi har en balans tillsammans med fettsyran Omega-3 som vi bland annat hittar i fet fisk och gräsbetat kött. Omega-6 ökar risken för inflammationer, allergier, astma och cancer och läkemedelsindustrin tjänar miljarder på att lindra symptomen från dessa västerländska åkommor. För att inte tala om den ökade andelen skadligt kolesterol och höga nivåer av triglycerider som en fettsnål kosthållning resulterar i.

Livsmedelsverket är så klart inte sena med att besvara kritiken. De menar så klart att de baserar sina rekommendationer på den senaste forskningen och att råden uppdateras regelbundet. De fortsätter med att den senaste forskningen visar att "folkhälsan skulle vinna på att vi äter mer sådant fett som finns i fet fisk, oljor och mjuka margariner, och mindre av sådant fett som finns i smör och fet mjölk. Vi utgår från vad vetenskapen säger när vi ger kostråd till barn". Den enda studie som finns som visar att margarin är bra för hälsan är en finsk studie som finansierats av margarintillverkare.

Livsmedelsverket skriver att "Barn behöver fleromättat fett, som Omega-3, för att ”hjärnan ska utvecklas normalt. Därför bör de inte äta smör, utan lättmargarin som innehåller fleromättat fett". Margarin som är ett industritillverkat fett som har fått smak, doft och färg från kemikalier innehåller inget annat än billigt fett som tillverkats av fröoljor av dålig kvalitet. Dessa fettsyror är uteslutande omega-6 som vår västerländska mat är fullproppad av.Kemikalier går före naturlig mat enligt SLV

becel livsmedelsverket

 


Livsmedelsverket fortsätter med att "Idag får 90 procent av alla barn i Sverige i sig för lite fleromättat fett och för mycket mättat. Ett enkelt sätt för barn att få mer fleromättat och mindre mättat fett är att ersätta fet mjölk och smör med lättmjölk och nyckelhålsmärkt margarin. Därför rekommenderar vi det i våra råd om bra mat i förskolan och skolan". Denna mening är för mig helt skrämmande och visar tydligt hur vår värld är uppbyggd och hur den styrs på ett sätt som orsakar sjukdomar och i övrigt en sämre hälsa.

De flesta svenskar använder Livsmedelsverkets nyckelhålsmärkning som en varningssymbol och är ofta en tydlig indikation på att ett livsmedel har låg kvalitet med hög andel kemiska tillsatser. Att 90 procent av Sveriges barn äter för lite fleromättat fett och för mycket mättat fett stämmer möjligtvis om man ser till Livsmedelsverkets kostråd. Tydligen har man missat den studie som nyligen gjordes av Sahlgrenska som visade att de barn som äter riktigt smör och dricker fet mjölk i snitt väger 4 kg mindre än de barn som går den fettsnåla vägen.

Livsmedelsverket kör med andra ord vidare med argumenten "Det är inte sant”, ”Det stämmer inte” och ”De har fel”. Jag blir mörkrädd när jag läser dessa artiklar och jag hoppas verkligen att dessa människor får stå till svars inom en inte allt för avlägsen framtid. Det bästa för folkhälsan vore givetvis ifall myndigheten lades ner helt och hållet.