Gårdagens föreläsning

Det jag inte visste om tillsatser i vår mat, fick jag reda på igår under Tommy Svenssons föreläsning om tillsatserna i maten. Det tråkiga med föreläsningen är att ju längre vi kommer desto mer skrämd blir jag av hur styrande myndigheter och organisationer gör det yttersta för att förgifta våra kroppar och göra oss sjuka. Tommy berättar bland annat att det finns en del tillsatser som är förbjudna i hund- och kattmat, men de är tillåtna i människans livsmedel. Svenska Livsmedelsverkets argument: "Djur kan inte läsa innehållsförteckningen".

Med andra ord är det din skyldighet att ta reda på vad citronsyra är för något och hur den framställs. Man skall inte tro för en sekund att den härstammar från citroner. Nä, istället tillsätter man en aggressiv mögelsvamp till majs som startar en jäsning och på så vis utvinns syran. Denna syra är dessutom så frätande att den funkar fint som lösningsmedel. Även perfekt som rengöringsmedel i badkaret eller toaletten. Oljepalmsfrukt som går igenom flertalet processer blir tillslut vegetabiliskt fett i våra livsmedel. Vanligt i bland annat margarin.


Oljepalmsfrukt

 


Citronsyra eller E330 är boven till en hel del sjukdomar och allergier. Fast det visste ni kanske redan om. Det är vad SLV hävdar iaf. Tommy berättar också hur Livsmedelsverket till stor del styrs av EU och organisationen ILSI (International Life Sciences Institute). Denna organisation har fått i uppdrag av EU ta fram nya och moderna rekommendationer för intaget av livsmedel för dess medlemsländer, kostråd som sedan rekommenderas av bland annat det svenska Livsmedelsverket och läkare.

Än så länge verkar ju allt i sin ordning men när vi sen tittar på vilka som har grundat ILSI så börjar det bli lite smått skrämmande. Bland annat hittar vi två av världens största sockerbolag och världens största läkemedelsföretag. Jag har ju tidigare skrivit om Pfizer och deras Lipitor som är en kär medlem av drogklassen Statiner. Statiner sänker kolesterolet i blodet. Och hur höjer vi enklast det skadliga kolesterolet? Svaret är så klart socker och stärkelse tillsammans med lågfettskost!

Vidare hittar vi Galaxo som är ett gigantiskt läkemedelsföretag, Coca Cola, Kraft Foods som för övrigt ägs av tobaksjätten Phillip Morris som bytt namn till Altria för att dölja sina kopplingar till just cigaretter, Unilever (tillverkar bland annat Becel som orsakar astma och allergier. Kan dessutom HÖJA kolesterolet) och Kelloggs samt det gigantiska sockerbolaget Südzucker.


Becel luras

 


Givetvis hittar vi också McDonald's bland företagen bakom ILSI. Nu förstår man hur det kan vara så enkelt för Becel och Unilever att få med sig en sjuksköterska på turné genom Sverige för att ta blodprov och konstatera att större delen av vår befolkning lider av högt kolesterol. Becel som för övrigt är riktigt råttgift rekommenderas av läkare och dietister i Sverige.

Nu var det ju inte Tommy som fördjupade sig så inom ILSI utan det var vidare intresse från min sida. Tommy däremot var snäll och avslöjade livsmedelsindustrins metoder för att lura oss konsumenter. För att nämna lite småsaker kan jag bland annat berätta att Natriumglutamat (eller smakförstärkare) inte är så bortblåst som man kan tro. Nä, givetvis byter man namn på skiten så att man kan fortsätta att förgifta oss. Vad sägs om jästextrakt? Det låter ju inte riktigt lika farligt. Om du är sugen på flamskyddsmedel så kan du alltid äta odlad lax.


Buljong knorr

 


Mitt tips är att ni skall försöka utesluta tillsatserna så långt det bara går. Köp ALLTID ekologiskt så slipper ni undra över ifall det är ok att riva citronskal i kakan. Ät riktig mat för ett friskare liv för både dig själv och dina framtida barn eller barnbarn. Var kritisk! Bara för att det står KRAV på förpackningen så betyder det inte att det är nyttigt. KRAV-märkningen tillåter en hel del farliga tillsatser som inte är mycket bättre än råttgift. Världen är inte så snäll och trevlig som vi många gånger vill tro. Pengar styr världen och ditt liv är inget värt när det kommer till människans girighet.

Om ni får tillfälle att se en föreläsning med Tommy Svensson så tycker jag absolut att ni skall passa på. I annat fall kan jag som vanligt rekommendera Mats-Eric Nilssons böcker samt Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt. Om ni vill ta reda på vart Tommy föreläser hittar ni detta på hans hemsida.
Jenny

Du har inte funderat över att jobba med detta oerhört intressanta ämne? Du är ju helt klart en sådan person som ska arbeta med sådant här! Jag älskar att läsa om dina upplevelser av olika försläsare mm.

Christer

All info om mat och kost är lika intressant som skrämmande

Gösta Edman

Va fasen ska man äta nu då, när man läst allt det här? Det blir inte lätt att gå och handla i fortsättningen !

John

Jenny:

Underbart att du uppskattar läsningen! Skall jag vara ärlig så tänker jag nästan inte på något annat än hur kul det skulle vara att jobba med kost och hälsa. Kanske blir det så att jag utbildar mig uppe hos dig i Linköping på Bergqvists :)Christer:

Ja, man får liksom inte nog trots att det skrämmer skiten ur en :)Gösta Edman:

Du skall äta RIKTIG mat! Ägg, kött, smör, grönsaker ovan jord och mejeriprodukter. Läs på förpackningarna. Det finns alltid alternativ. Du lär dig fort, lite på mig! :)