Intervallträning

Nu sitter jag och väntar på Electrolux tekniker igen. Undrar hur det skall gå den här gången, och kommer det fortfarande gå på garantin? Man blir lite smått handikappad när man inte kan använda spisen. Igår kväll blev det hämtmat igen så klart. Det blev kinesiskt vilket alltid smakar bra men idag längtar jag efter att få laga min egen mat. Ikväll är det ju badminton igen och motståndet bjuder inte Pierre på. Tydligen har han inte tilläggsisolerat sin KIA än så därför har han fått ont i halsen nu när det är lite kyligare ute.


Varför tränar man intervaller egentligen
, kanske många har frågat sig. Kvalitetspass är ju viktiga för att utvecklas som löpare. Vår kropp är ju väldigt anpassningsbar och vänjer sig snabbt vid en situation i form av ett träningsmönster. Precis som med styrketräning så måste man chocka kroppen emellanåt för att utvecklas. Det går helt enkelt inte bara att springa samma mil i 5-minutersfart vecka för vecka.


LöpningVad är då intervaller? De flesta kanske förstår syftet med intervaller fast inte vet exakt hur träningen skall utvecklas. Intervaller genomförs på en högintensiv nivå för att stärka hjärta och syreupptagningsförmåga. Man vänjer kroppen att hålla en högre hastighet och en högre puls. Man vänjer kroppen att balansera energin och öka återhämtningen. En intervall kan pågå i några sekunder eller flera minuter. Man kan dela in intervallen i tid eller avstånd och mellan intervallerna har man någon form av vila. Det kan både vara ståvila eller joggvila.StoppurDet svåra är oftast att hålla samma intensitet genom alla intervaller. Det är väldigt lätt att man går ut för hårt i början vilket blir lidande på slutet. Pulsen skall vara hög men inte över tröskelpulsen. Sikta på mellan 80-95 procent av maxpuls beroende på hur tränad du är. Tillslut är det viktigt att tänka på att återhämtningen är något längre efter ett intervallpass så låt därför kroppen få vila så att inte överbelastningsskadorna kommer smygande.


E472d är (med risk för att bli tjatig) Mono- och diglyceriders vinsyraestrar som fungerar som emulgeringsmedel och framställs av vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur. Används i t.ex. olika färdiga desserter. Inga kända hälsorisker.