Svindlande höjder

Idag har jag spelat lite badminton tillsammans med tre kompisar. Det blev en dubbel med andra ord. Tempot blev kanske inte det bästa när det är fyra som skall slå på bollen och fyra som kan missa bollen. Men det var verkligen kul ändå. En inte allt för övertygande medelpuls på 124 bpm och en löjlig maxpuls på 154.

Den 4 januari invigs världens högsta byggnad, Burj Dubai, samtidigt som Dubai skakas av en finansiell kris. Med sina 160 våningar och drygt 800 meter slår det konkurrenterna med råge. Det är 300 meter högre än Taipei 101, som hade det gamla rekordet. Vi kan i vilket fall vara riktigt stolta över kaknästornet som mäter hela 155 meter. Empire State Building är ganska pluttig nu för tiden också med sina 381.


Så här såg Burj Dubai ut när jag och Matilda var där för exakt två år sedan.
Endast den nedre delen är beklädd med glas. Längst uppe på toppen syns en lyftkran.
Empire State Building i New York
...och utsikten från dess topp
Nu är det dags för lite mera bär. Björnbären hör till familjen rosväxter och är en rejält invecklad historia. Då den består av ett stort antal arter, underarter och former, som hör till de mest svårskilda i vår flora så jag tänker inte gå in så mycket på detta. Låt oss kalla dem björnbär och de finns att hitta i frysdisken på Ica. De är dessutom släkt med hallonen vilket bör göra den till en stenfrukt. Eller en klase stenfrukt som ni kanske kommer ihåg från oktober.

Björnbär är ett av de livsmedel som innehåller flest antioxidanter och innehåller fler antioxidanter än jordgubbar, tranbär, och hallon. Björnbär innehåller också lignaner. Lignaner är fytoöstrogener, ämnen i växter som liknar östrogen, och de tros kunna skydda mot vissa cancersjukdomar. En cancersjukdom som lignaner kan skydda mot är prostatacancer. Men ät inte för mycket för då kanske ni som man utvecklar boobisar och det kanske inte är så käckt.

Näringsvärde per 100g:

Energi 34,4 kcal
Protein 0,7 g
Fett 0,4 g
Mättade fettsyror 0,04 g
Kolhydrater 6,9 g
Fibrer 5,9 g
C-vitamin 21 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 34 mcg
Järn 0,6 mg
Zink 0,3 mg
Kalcium 32 mg